torna

Detall de la notícia

Imatge 3344764

L'exposició itinerant del projecte europeu contra el canvi climàtic Life Reusing Posidonia arriba a MAO el 5 de Desembre al Claustre del Carme

\ L’exposició —que vincula patrimoni, arquitectura i canvi climàtic— arriba al Casal Solleric i reclama la recuperació de l’arquitectura tradicional com a mesura de lluita contra el canvi climàtic

 

5 desembre 2017- 16 desembre 2017

Sala d’exposicions del claustre del Carme, primer pis, Maó

 

El projecte LIFE REUSING POSIDONIA és un projecte de Governança Ambiental promogut per l’IBAVI i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, finançat amb fons europeus del programa LIFE+ per projectes contra el canvi climàtic, i té com a objectiu oferir dades contrastades a totes les administracions amb competències en regulació urbanística o mediambiental (ajuntaments, consells, governs autonòmics, governs estatals i Comissió Europea).

 

Els indicadors avaluats en aquest projecte han estat el consum d’energia durant la seva vida útil, la contaminació durant el procés de construcció, els residus d’obres i el consum d’aigua. La hipòtesi que demostra el projecte és que mentre cercàvem solucions més sostenibles per construir o rehabilitar les nostres cases, hem oblidat i hem deixat desaparèixer el que teníem devora (les pedreres de marès, la calç, la ceràmica cuita amb clovella d’ametlla, la fusta reutilitzada o la Posidònia oceanica) i que constitueix un patrimoni etnològic de les nostres Illes que cal protegir i també fomentar-ne l’ús com a alternativa als materials importats de fora.

 

En el cas de la posidònia, es tracta d’una planta protegida i, per tant, la seva utilització requereix el permís del Servei d’Espècies Protegides del Govern de les Illes Balears i la coordinació de l’Àrea de Medi Ambient del consell o ajuntament que en gestioni la retirada a les platges.

 

Només s’utilitza la fulla morta i neta sense arena de les capes superiors a aquelles zones on hi ha una acumulació excedent per sobre del volum necessari per no afectar l’ecosistema dunar de la platja.

 

Aquest dimarts dia 5 s’inaugura a Maó amb la presentació del Conseller de Territori de la CAIB, Marc Pons i Pons, de la directora gerent de l’IBAVI, Maria Antònia Garcías, , el Tinent d’Alcaldia de cultura, festes i ports de l’Ajuntament de Maó, Héctor Pons i el director del projecte Reusing Posidonia, Carles Oliver, el qual moderarà una taula rodona amb els experts Jesús Cardona, arquitecte, Miquel Àngel Marquès, historiador i activista cultural, i Xisco Roig, Dr. En Geologia i Dr. En Geografia.

 

A l’exposició es presenten les conclusions dels estudis realitzats i, després d’haver visitat les quatre Illes Balears, recorrerà Barcelona, Sevilla, Madrid, Còrsega, Sardenya, Sicília i Creta, i finalitzarà a París el juny de 2018.

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

 

www.reusingposidonia.com

http://reusingposidoniacat.blogspot.com.es/

https://www.facebook.com/LifeReusingPosidonia/

https://www.instagram.com/liferposidonia/

https://twitter.com/LifeRPosidonia

 

Carles Oliver Barceló (IBAVI) 971 78 49 89 / 657 81 16 65

 

Imatges del prototip:

 

http://reusingposidonia.com/construccion-del-prototipo/