torna

Detall de la notícia

Imatge 3342645

El document del mes dóna a conèixer el testament d'Agnès de Pacs i Segarra (ca. 1415-1485)

La quarta edició d’El document del mes tindrà lloc el pròxim dijous, a les 18 h, a l’Arxiu del Regne de Mallorca. En aquest ocasió, el document triat és el testament d’Agnès de Pacs i Segarra (ca. 1415-1485).
 
Amb aquesta activitat, organitzada per l’Arxiu del Regne i impulsada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, es pretén donar a conèixer els principals documents conservats en aquesta Institució i complir així el compromís de difondre entre la ciutadania el patrimoni documental de les nostres illes.
 
Agnès de Pacs i Segarra potser sigui la dona de la seva època que més apareix en la documentació. Ha estat famosa a causa de l'exercici de la promoció cultural, com a protectora de l'Estudi General i, sobretot, de la càtedra lul·liana, per la preocupació envers la figura de Ramon Llull. Per altra banda, el seu nom ocupa un lloc destacat en l'economia i en la vida social del moment. Pertanyia a una família notable pel seu poder econòmic, pel seu prestigi social i per la seva influència política. Era filla d'Hug de Pacs i de Francesquina Segarra i estava emparentada amb destacades famílies com els Dameto, Espanyol, Gual, Pont, Quint, Safortesa, Valentí, Vida, etc., totes elles membres de l'oligarquia ciutadana. Maridà amb Nicolau de Quint i Net, fill d'una distingida i rica família de mercaders. Agnès restà vídua durant cinquanta anys. La importància econòmica de la família donà lloc a l'apel·latiu de la "vídua daurada", com era coneguda popularment.
 
El testament es localitza en el Protocol del notari Miquel Abellar A-76, f. 312-322.
 
El document del mes és una activitat d'assistència lliure, que es fa a la sala d’actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca, el segon dijous de cada mes, a les 18 h.
 
Les persones interessades a participar en aquesta activitat, que té una durada aproximada d’una hora, s’hi poden inscriure enviant un missatge electrònic a arm@arxregne.caib.es o telefonant al 971 17 73 40 o al 971 17 73 41. Les places són limitades.