torna

Detall de la notícia

S'inicia el 10è Fòrum Juvenil del Patrimoni Mundial

Del 7 al 12 de maig de 2018, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, en col·laboració amb les comunitats autònomes i a través del Programa Patrimoni Jove, organitza el 10è Fòrum Juvenil del Patrimoni Mundial. Un any més, està gestionat per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Cultura, i comptarà amb la representació de les Illes Balears.
 
El Programa Patrimoni Jove és una iniciativa del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, amb el suport del Centre Patrimoni Mundial de la UNESCO i la col·laboració de les comunitats autònomes, que treballa en l'educació patrimonial. L’activitat més visible que es realitza en el marc del Programa són els Fòrums Juvenils de Patrimoni Mundial, que reuneixen a Espanya joves de tot el món, procedents de llocs inscrits en la llista de Patrimoni Mundial, per participar en una trobada educativa en què l’eix conductor és sempre el patrimoni. Els joves participants hi desenvolupen capacitats per identificar, assumir i dur a terme la seva responsabilitat individual i social en la conservació del patrimoni, i reconèixer-lo com a base de la seva identitat i motor de desenvolupament.
 
Enguany la trobada tendrà lloc a les seus de Madrid i Còrdova, sota el lema “El Patrimoni Cultural Europeu”, i aquest programa s’emmarcarà en el context més ample de la iniciativa del Parlament UE “Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018”. Comptarà amb un gran programa d’activitats amb l’objectiu d’entendre el patrimoni com a mitjà per construir la pau i promoure la tolerància i el respecte entre els pobles i les cultures. Els participants han de ser joves nascuts entre 2003 i 2005.
 
En representació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears hi participarà Laura Moure Carreras, alumna de 3r curs d’ESO de l’Institut d’Educació Secundària Biel Martí de Ferreries. La Direcció General de Cultura ha gestionat, juntament amb la coordinació del Consell de Menorca i la Delegació Territorial d’Educació de Menorca, la participació de l’estudiant en el Fòrum.
 
L'objectiu principal del Fòrum és educar, incentivar i transmetre la importància del patrimoni als joves, i el paper essencial que tenen en la seva conservació i difusió. L'execució d'aquestes premisses i valors es materialitzarà en una setmana molt atapeïda: conferències, taules rodones, tallers participatius, trobades, presentacions...
 
L’alumna seleccionada per a aquesta edició representa Menorca, emmarcada en la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial. La intenció és que la candidatura sigui examinada en el Comitè de Patrimoni Mundial, a l'estiu de 2019.

Tot i que només es pot seleccionar un representant, des de l’IES Biel Martí s'ha intentat potenciar l’aprenentatge cooperatiu i promoure la importància de construir coneixements dins l’aula, a partir de la interacció i l’ajuda entre els companys.

Així, tota la classe s’ha implicat i ha donat suport a la participació de Laura Moure en aquesta experiència, que comença aquest diumenge amb la recepció de l'alumnat.
 
Totes les activitats es podran seguir diàriament a través de la pàgina web del programa:  www.patrimoniojoven.com