torna

Detall de la notícia

Imatge 3342570

Govern i UIB presenten una guia de bones pràctiques per als entrenadors

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han presentat aquest dijous la publicació "Pautes per a millorar la intervenció educativa en esportistes i famílies en edat escolar" elaborada a partir dels primers resultats del seu estudi conjunt sobre la creació d'entorns socials favorables en l'esport escolar que varen encarregar l’abril de 2016 al Grup de Recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la UIB.

La presentació, que s’ha fet simbòlicament a Alaró quan fa més d'un any dels fets violents que varen ocórrer a les grades entre pares en un partit infantil, ha servit també perquè des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports s'expliqui en que consistirà la segona fase del seu programa "Posam valors a l'esport", desenvolupat a través de la Direcció General d'Esports i Joventut, una de les seves prioritats, i que s’implementa des de principis de legislatura en col·laboració amb la UIB i els Consells insulars i que està dirigit a educar en valors a través de l'esport escolar. La segona fase s'iniciarà el setembre però en unes setmanes es començarà una prova pilot amb el club Unió Esportiva Alaró.

Tant és així que, treballant en aquesta línia, durant la pròxima temporada el programa incidirà en la formació de pares i mares, una vegada realitzada la primera fase durant la temporada 2016/2017, en què es va fer una intervenció a tècnics de les Illes Balears a través de tècniques de modelatge per fomentar la transmissió de valors socials en l’esport. L’acció principal va consistir en la formació de 500 tècnics a totes les Illes Balears per tal d’educar en valors, que va tenir un impacte sobre 10.000 esportistes aproximadament.

Va ser per mesurar l'impacte d'aquesta intervenció que es va realitzar aquest estudi, els resultats principals del qual són que el 62% dels equips han millorat les conductes prosocials, el 19% manté uns bons resultats i l’altre 19% no milloren.

Durant el 2018, la línia d’acció principal per eradicar aquests comportaments contraris al joc net se centra en accions concretes en el públic assistent a les competicions a partir de la formació en valors de l’entorn familiar.

Així mateix, a més, des de la Conselleria i amb l’objectiu de prevenir la violència i la xenofòbia que tengui origen en qualsevol tipus de manifestació esportiva, i que ja estava previst fa més d’un any, s’està tramitant i es publicarà durant el 2018 el Decret per regular les funcions i la composició de la Comissió contra la Violència a l’Esport de les Illes Balears, prevista a la Llei 14/2006 de 17 d’octubre de l’esport a les Illes Balears.

El Grup de Recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la UIB ha publicat a través d’un ajut de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, aquest llibre titulat “Pautes per a millorar la intervenció educativa en esportistes i famílies en edat escolar”.

En la presentació d’aquest dijous a Alaró, hi han intervingut la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, acompanyada del director general d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, el batle d'Alaró, Guillem Balboa, l'autor del llibre, Xavier Ponseti, i el vicepresident del club UE Alaró, Tolo Noguera. També hi han estat presents representants de diferents federacions esportives i del teixit esportiu en general.