torna

Detall de la notícia

Imatge 3342444

El Consell de la Joventut de les Illes Balears torna a la Fundació Triangle Jove

El Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) ha acordat tornar a incorporar-se a la Fundació Triangle Jove, l'espai de col·laboració entre els consells de la joventut de Catalunya, Comunitat Valenciana i les Illes Balears que va ser fundat per aquests tres òrgans l'any 1999 amb l'objectiu de fomentar l'associacionisme entre el jovent d'aquests territoris. L'antic CJIB hi va formar part des de la seva fundació fins que es va extingir, l'any 2012. Amb la reincorporació en la Fundació,  el CJIB disposa d'un instrument per multiplicar esforços en defensa de la joventut i per compartir idees i bones pràctiques.

El CJIB ha pres aquest acord durant el ple ordinari que aquest matí s'ha celebrat al casal de barri de l'Escorxador de Palma. Un altre acord important ha estat l'admissió de sis nous membres -Creu Roja Joventut, Noves Generacions de les Illes Balears, Fundació Pere Tarrés, Asociación Amiticia, Associació d'Altes Capacitats i Talents d'Eivissa i Formentera i Joventuts d'Esquerra Republicana-, amb la qual cosa ja són 30 les entitats de l'àmbit juvenil que pertanyen a aquest òrgan que canalitza la participació dels joves en el desenvolupament polític, econòmic, social i cultural de les Illes Balears. ¡
En el decurs de la reunió s'ha acordat també el pla d'actuació del CJIB per a 2018, amb propostes com ara la creació d'un nou logotip o la posada en marxa d'una pla de comunicació per arribar al màxim nombre de joves.


El d'avui ha estat el primer ple presidit per Àngela Palou Ozcáriz, la qual va ser escollida, juntament amb els altres integrants de la Comissió Permanent del CJIB en la reunió del passat 16 de desembre.

Màxim òrgan de canalització de la participació juvenil  

El CJIB és, segons la seva norma de creació, el màxim òrgan de canalització de la participació dels joves en el desenvolupament polític, econòmic, social i cultural de les Illes Balears. Està format íntegrament per entitats juvenils i per consells de joventut d’àmbit insular i local i té com a funcions representar el jovent de les Illes Balears, impulsar la participació activa i dinàmica del col·lectiu i promoure i defensar l’associacionisme juvenil a la Comunitat Autònoma.
La constitució del CJIB suposa recuperar un òrgan de participació juvenil que es va suprimir l’any 2012, mitjançant un Decret llei, després de gairebé tres dècades de funcionament. A diferència de llavors, quan  era un ens públic, el nou CJIB  adopta la forma d’òrgan col·legiat adscrit al Govern, però sense sotmetre-se’n a l’estructura jeràrquica, amb la qual cosa en queda garantida l’autonomia i la independència. Comunitats autònomes com ara Andalusia, Canàries o Madrid han optat també per aquesta fórmula jurídica,  que suposa un menor cost per al pressupost públic i que permet als seus membres dedicar-se única i exclusivament a les tasques assignades de consulta i participació.


El nou CJIB és també més plural que el que va funcionar fins l’any 2012, ja que dóna cabuda a les entitats més petites (han de tenir un mínim de 10 persones afiliades, enfront de les 100 del passat) i, en una fase posterior, s’obrirà també als col·lectius no organitzats, com a membres no observadors.


Cal dir que cap de les persones que formen part de l’òrgan cobren remuneració ni dietes.