torna

Detall de la notícia

Imatge 3339586

L'afiliació a la Seguretat Social a l'abril marca un altre màxim històric i se situa en 492.038 persones, 100.000 dels quals són del sector de l'hostaleria

El nombre d’afiliacions registrades a la Seguretat Social en el mes d’abril a les Illes Balears ha estat de 492.038, el que representen un increment anual de 15.892 persones i una variació positiva del 3,34%, el que suposa assolir un nou màxim històric en aquest període. En el conjunt nacional l'increment interanual d'afiliacions a l’abril ha estat del 3,07%.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades d’afiliació i atur juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou; ha destacat que els increments d'afiliació registrats a l'abril permeten observar “un nou escenari de consolidació de l'avançament de la temporada turística” on, per exemple, del mig milió de treballadors a l'abril, 99.624 persones estan ocupades en el sector de l'hostaleria. "És la primera vegada en la sèrie històrica que a l'abril es registren gairebé 100.000 afiliats a l'hostaleria, una dada que demostra l'avançament de la temporada ja que es tracta d’un 55% més d'afiliats d’aquest sector a la Seguretat Social registrats en un mes d'abril abans de la crisi", ha explicat Negueruela.

En termes intermensuals les Illes presenten un increment de 43.133 afiliacions, un 9,61% més respecte al mes de març, mentre a nivell nacional l'augment ha estat d'un 0,9%. Així, de manera conjuntural, 1 de cada 4 llocs de treball creats a Espanya són de Balears.

Una ocupació indefinida més estable 

L'ocupació indefinida ha crescut al mes de març, última dada disponible, un 9,4% en produir-se 18.918 noves afiliacions amb contracte indefinit. A nivell nacional el ritme de creació d'ocupació estable és del 4%. Pel que fa a la contractació indefinida, el creixement interanual a l'abril és d'un 22,4%, mentre els temporals s'incrementen un 1,6%.

Pel que fa a la parcialitat, al març última dada disponible, la generació neta d'ocupació s'ha concentrat en contractes a temps complet, aconseguint una variació positiva interanual de 21.036 afiliacions a temps complet i de 304 a temps parcial. De fet, gairebé tota la nova ocupació és a temps complet. Així, la taxa anual de parcialitat el mes de març es redueix 1,1 punt, i se situa en 18,4%.

Atur

El nombre de persones aturades a l’abril ha estat de 45.624, i se situa en valors similars a 2008. D’aquesta manera les Illes Balears encadenen en el mes d’abril 6 anys consecutius amb reduccions interanuals de l’atur. El descens interanual de l’atur a l’abril ha estat de 2,670 persones, un 5,53%, proper a la mitjana estatal (6,6%).

En termes interanuals l'atur al mes d’abril cau a totes les Illes i de manera més accentuada a Formentera (-20,5%), seguida de Menorca (-7,8%), Mallorca (-5,2%) i Eivissa (-6,2%).
Pel que fa a les dades intermensuals l'atur a les Illes Balears presenta un descens de 8.170 persones respecte al març, és a dir, es redueix un 15,1%. En aquest mateix període l'atur a nivell estatal minva un -2,53%.

L’atur de llarga durada es redueix més intensament

El conseller Negueruela, ha recordat que “l'atur de llarga durada continua decreixent a un ritme superior al conjunt de l’atur de les Illes”. Així, a l’abril es van registrar 13.608 desocupats de llarga durada, fet que suposa una reducció anual d’aquest col·lectiu del 16,4% i del 45% si es compara aquesta dada amb els resultats d'abril de 2015.

Prestacions

Finalment el titular de Treball ha alertat sobre la quantitat de persones que s'han quedat sense cobertura per desocupació que, en el cas de les Balears, ha dit, "és molt greu”, pel que ha emplaçat al Ministeri d'Ocupació a actuar de manera eficaç i sense aplicar més polítiques de retallades. A l'abril, el nombre d'aturats que no cobren cap prestació a les Balears és de 25.692, més de la meitat dels aturats de les Illes (56%). Negueruela ha afegit que "és evident que sense una revisió de les retallades en el sistema de prestacions de 2012 i un redisseny d'aquest sistema, el marge de maniobra del Govern és limitat".