torna

Detall de la notícia

Imatge 3319948

Armengol reivindica un nou REB i l'accés als ajuts de la UE en matèria d'insularitat

"La insularitat és una barrera d’accés i sortida que resta competitivitat i benestar a les empreses i ciutadans de les illes. És necessari un règim fiscal que compensi aquesta insularitat i tenir accés als ajuts de la UE en aquesta matèria”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions a la inauguració d’un Smart Island World Congress que, per segon any consecutiu, se celebra a Calvià, organitzat per la Fira de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament d’aquest municipi, el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears.
 
Armengol, que ha agraït la feina d’aquestes entitats per “fer realitat aquest congrés”, ha valorat positivament la “consolidació” d’un esdeveniment, “nascut per plantejar solucions intel·ligents a reptes comuns de les illes de tot el món” i que “dibuixarà el paisatge del nostre present i el nostre futur”.
 
“Les illes tenim fragilitats però també potencialitats –ha explicat Armengol. Hem de debatre junts els avantatges i desavantatges, veure com s’enfoquen a diferents indrets del món i compartir experiències que enriqueixin la nostra millora”.
 
La titular de l’executiu ha posat de relleu l’aposta per una “innovació i una tecnologia al servei d’una millor societat”, que millori “l’educació, la sanitat, els serveis socials i el transport” i ajudi a fer front a reptes com la “cronicitat i l’envelliment de la població”.
 
En la mateixa línia, ha expressat la voluntat que les Illes Balears siguin un “referent en sostenibilitat i creixement intel·ligent”, i ha assenyalat la labor que fan empreses i institucions, “apostant per la qualitat front la quantitat”, i iniciatives com l’Impost del Turisme Sostenible, amb el qual els turistes “ajuden a pal·liar la petjada ecològica i preservar el nostre medi ambient”.
 
“Balears és a l’avantguarda d’Espanya i Europa, amb lleis que regulen l’entrada de cotxes a Formentera; que permetran generar menys residus i tractar millor els que es generin; i que faran que l’any 2050 funcionem totalment amb energies netes, com diuen els Acords de París. Volem protegir el dret al medi ambient de les generacions venidores”.
 
II Smart Island World Congress
 
El programa d’aquest segon congrés gira al voltant de tres grans eixos: turisme, futur i recursos propis, a partir dels quals es desenvoluparan 15 conferències amb 95 ponents locals i internacionals, experts industrials i responsables de centres de recerca, universitats, governs i organitzacions internacionals.
 
Entre avui i demà s'abordaran qüestions com el turisme intel·ligent i sostenible, el benestar social, el patrimoni cultural, l'estacionalitat, la connectivitat mòbil, la resiliència climàtica, les energies renovables, la gestió de residus o les infraestructures, entre d’altres.
 
Aquesta edició de l’SIWC comptarà amb una destacada presència de representants internacionals, com Miguel Ángel Moratinos, exministre d’Afers Exteriors; Luis Gerardo Rivera Marín, secretari d’Estat de Puerto Rico; Doug Lansky, consultor i expert internacional en turisme; Kate Brown, directora executiva de la Global Island Partnership (associació de l’ONU), o Brendan Devlin, assessor de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea.
 
D’altra banda, al llarg d’avui horabaixa es lliuraran els premis Smart Island en les categories de Millor Illa Intel·ligent, Millor Destinació Intel·ligent i Millor Proposta de Desenvolupament Sostenible.