torna

Detall de la notícia

Imatge 3313016

Canàries i les Illes Balears fan front comú per aconseguir el 75% de descompte en els viatges

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president del Govern de Canàries, Fernando Clavijo, han acordat sumar esforços per fer front comú per aconseguir el 75 % de descompte de resident en els viatges dels residents als dos arxipèlags amb la Península i amb la resta del territori espanyol. Es tracta d'un descompte que no està inclòs en els Pressuposts Generals de l'Estat per a 2018 i que, segons ha indicat Armengol, es tracta d'una reclamació “que genera consens a les nostres illes” i que, per tant, “ha de rebre el suport dels grups parlamentaris”, en el moment en què l'ampliació del descompte de residents es voti, previsiblement en el termini de les esmenes. Per la seva part, Clavijo ha ressaltat la importància de “sumar forces amb altres territoris que, com les Illes Balears, coneixen bé els condicionants de la insularitat”.
 
La reivindicació de millores de connectivitat té un llarg recorregut en què ambdós governs ja han unit la seva veu en diverses ocasions. Es tracta d'unes millores que, segons l'opinió d'Armengol “no són tan sols econòmiques, sinó que també significaran un grau més elevat d'igualtat entre els ciutadans de les illes i els ciutadans de la península”. En aquest sentit, Clavijo ha indicat que ambdós arxipèlags “compartim singularitats específiques que no tenen els territoris continentals”.
 
Canàries i les Illes Balears també aspiren a garantir que s'incrementi del 50 al 75 per cent la bonificació per als residents en ambdós arxipèlags en els trajectes marítims, tant entre illes com amb la Península.
 
Els dos presidents s'han reunit aquest matí a la seu de la Presidència del Govern de Canàries, a Santa Cruz de Tenerife, en una trobada en la qual també han estat presents el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; i, per part del Govern canari, el vicepresident i conseller d'Obres Públiques, Pablo Rodríguez; el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Isaac Castellano; i la consellera d'Ocupació Polítiques Socials i Habitatge, Cristina Valido.
 
La trobada entre els dos presidents també ha servit per abordar la necessitat que el Govern d'Espanya flexibilitzi la regla de despesa i ampliï i simplifiqui les condicions que han de permetre a les comunitats autònomes amb superàvit poder reinvertir-lo. En aquest sentit, la cap de l'executiu balear ha recordat que “representam dues de les úniques quatre comunitats complidores, que liquidaran l'exercici de 2017 amb superàvit, i mereixem poder destinar aquests diners a les inversions que creim que seran les més apropiades per a la ciutadania dels nostres respectius territoris”.
 
Així mateix, en la reunió s'han abordat les polítiques referents a la transició energètica i la mobilitat sostenible i s'ha avançat en la proposta perquè els dos arxipèlags es converteixin en banc de proves per al pas a l'energia verda i la mobilitat elèctrica. Per a aquesta comesa, l'actitud d'ambdós governs és que seria necessària la col·laboració de l'Estat, tant amb ajuts específics que permetin avaluar la viabilitat del model com tenint en compte les particularitats dels territoris insulars a l'hora de desenvolupar la futura normativa per avançar cap al canvi de model energètic. “És el moment d'actuar per avançar cap a una sostenibilitat real. Ja ho feim a través de les nostres competències, però, a més, necessitam la col·laboració del Govern central”, ha indicat Armengol.
 
Finalment, s'ha acordat mantenir una posició comuna davant les necessitats de finançament d'ambdós arxipèlags per al desenvolupament d'un Pla d'Infraestructures Turístiques i una clara aposta per la innovació tecnològica en les destinacions insulars, així com impulsar la col·laboració entre ambdós governs per abordar una proposta conjunta que permeti millorar la qualitat de l'ocupació al sector de l'hostaleria.