torna

Detall de la notícia

Imatge 3311098

La Conselleria organitza amb l'Ajuntament de Palma un cicle per recuperar la memòria de la II República als barris i pobles de Palma

"Memòria i carrer’ reflexionarà sobre l’efervescència política i associativa que es va viure durant els anys 30 del segle XX
La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica, col·labora amb l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística per organitzar el cicle “Memòria i carrer” que analitzarà i reflexionarà sobre l’efervescència política i associativa que es va viure durant la II República, una efervescència que va quedar avortada amb l’arribada del Franquisme.
 
Així, a través d’activitats com conferències, música i cinema, s’homenatjarà a partir de l’11 d’abril i fins el novembre els ciutadans i les ciutadanes que contribuïren a la creació i la vertebració d'una cultura democràtica. El cicle s’ha preparat de forma conjunta per l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern, i ha comptat amb el suport de la Banda Municipal de Música de Palma, la Federació de Veïns i alguns  dels investigadors i coneixedors d’aquella època a Ciutat.
 
El director general de Participació i Memòria Democràtica del Govern, Manel Santana, ha dit que el cicle cerca “introduir el coneixement dels hàbits democràtics que es varen dur a terme durant la Segona República als barris de Palma, i descentralitzar les actuacions institucionals i, també, la participació del teixit associatiu actual”.
 
Per al regidor de Cultura, Llorenç Carrió, “des de la Regidoria treballam per la Memòria Històrica amb convicció, la nova Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic anima a realitzar aquests tipus de reconeixements”. El regidor ha explicat que el cicle té tres objectius: “commemorar l’arribada de la República en un to festiu, donar a conèixer a la ciutadania les veïnes i veïns dels barris i pobles de Palma que protagonitzaren aquella època i, gràcies a la Banda, apropar la música i les cançons que l’acompanyaren”.

Programa
Son Sardina, Son Espanyolet, La Soledat, El Viver, el Pla de Sant Jordi i Santa Catalina seran els barris que acolliran les activitats del cicle. Un cicle que començarà demà amb la projecció de cinema documental sobre Palma al Teatre Catalina Valls. El 14, la Banda Municipal de Música farà un concert a les 12 hores al passeig del Born sobre “Música i República”. El sotsdirector de la Banda, Ximo Esteve, ha explicat que l’actuació farà un recorregut per diferents peces, totes sota el denominador comú de “la música social que en aquella època feren els orfeons socials i les bandes de música”.
 
El programa continuarà amb les següents iniciatives:
  • 27 d'abril - Son Sardina. Conferència a  càrrec d'Antoni Marimon. A les 19 hores a la plaça de Monsenyor Mairata.
  • 25 de maig -  Son Espanyolet. Conferència a càrrec de Joan Lacomba i Àlex Volney. Intervenció de familiars de persones represaliades. A les 19 hores als antics jardins del col·legi Sagrat Cor.
  • 29 de juny - La Soledat: conferència a càrrec de Pep Vílchez i Maria Antònia Oliver. A les 19 hores a la plaça de Can Ribes.
  • 28 de setembre - El Viver: conferència a càrrec de Margalida Capellà. A les 19 hores a les Cases de Son Ametler.
  • 5 d'octubre - Pla de Sant Jordi: conferència a càrrec de Tomeu Carrió Trujillano. A les 19 hores a la plaça de l’Església (el Pil·larí).
  • 16 de novembre - Santa Catalina: conferència a càrrec d'Albert Herranz. A les 19 hores al Teatre Mar i Terra.
 
Teixit associatiu
Partits polítics, sindicats, entitats mutualistes i societats culturals i recreatives formaven un teixit associatiu dens i plural. En cadascun d'aquests espais ciutadans, veïns i veïnes amb noms i llinatges canalitzaven propostes i fets en favor d'una societat més justa, igualitària i democràtica. Amb la Guerra Civil, la repressió també fou contundent als barris i pobles de Palma, i tot aquell dinamisme va quedar avortat.