torna

Detall de la notícia

Imatge 3310585

El Govern exigeix tot el finançament compromès en el pacte d'Estat contra les violències masclistes i recorda que Balears ja compleix les 26 mesures que són de la seva competència

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, ha exigit aquest dijous que el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat per a l’any 2018 inclogui finalment tot el finançament compromès en el pacte d’Estat contra les violències masclistes. Costa ha participat en la inauguració de la 15ª reunió plenària de la Red de Políticas de Igualdad que se celebra a Palma fins demà divendres, un acte en el qual també han intervingut la directora de l’Institut Balear de la Dona, Rosa Cursach, i la subdirectora de programes del Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades, Raquel Crespo, del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.
 
Costa ha recordat que el projecte inicial aprovat incompleix el pacte signat el passat mes de desembre entre el govern central i les comunitats autònomes per posar en marxa més de 200 mesures d'impuls de les polítiques d’igualtat i per combatre les violències masclistes. D’un pressupost finalista compromès de 200 milions d’euros, en el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat per a l’any 2018 només s’hi han inclòs 80.
 
“Rebaixar a més de la meitat el pressupost inicialment previst i exigir ara que siguin les comunitats autònomes i els ajuntaments els que extreguin la part restant del que reben a través del sistema de finançament autonòmic -un sistema a més insuficient i pendent de revisar des fa anys-, no només suposa un clar incompliment del pacte d'Estat, sinó també una gran injustícia amb els esforços que aquestes administracions realitzen des de fa temps en matèria d'igualtat i de lluita contra les violències masclistes”, ha resumit la consellera de Presidència.
 
Costa ha assenyalat que no es poden demanar més esforços en aquest sentit a les comunitats i els ajuntaments, i més encara, quan ha recordat que sense que hagi arribat de moment cap tipus de finançament addicional, “Balears ja està complint amb la seva part, aplicant les 26 mesures del pacte d’Estat que són competència de les comunitats autònomes”. Unes mesures que el Govern de les Illes Balears ve aplicant a partir del Pla de Mesures contra les Violències Masclistes 2017-2020, amb pressupost propi. Un pla a través de 6 línies estratègiques, 23 objectius fixats i 135 mesures a desenvolupar que, a més, s’ha volgut ampliar a tots els àmbits de la societat a través d'un Pacte Social per a que la ciutadania, de manera individual o col·lectiva, es comprometi amb mesures concretes.
 
Aquest pla té una dotació pressupostària fins a l'any 2020 de 13,6 milions d'euros, el que representa un increment del 72,3% en els recursos que es venien destinant fins ara en aquesta matèria . “Balears, per tant, ja està complint amb la seva part, i encara podríem fer molt més si rebéssim el finançament addicional que es va comprometre a través del pacte d'Estat”, ha insistit la consellera de Presidència.
 
La 15ª reunió plenària de la Red de Políticas de Igualdad que se celebra a Palma reuneix a representants de les comunitats autònomes, l’Administració General de l’Estat i la Comissió Europea, responsables en matèria d’igualtat i en gestió de Fons Europeus. Al llarg de les jornades, es debatrà i analitzarà la integració efectiva de la perspectiva de gènere en totes les intervencions cofinançades amb els Fons Estructurals i de Inversió Europeus (FSE, FEDER, FEMP i FEADER) en el període 2014-2020.