torna

Detall de la notícia

Imatge 3290332

Armengol acorda amb el ministre Nadal accelerar el tancament de les centrals tèrmiques

"Hem acordat amb el Ministeri treballar conjuntament per planificar i avançar en la transició energètica de les Illes Balears, substituint les centrals tèrmiques per energies més netes, en el llarg termini. Govern i Ministeri hem arribat al compromís de programar accions que permetin potenciar energies renovables i interconnexions, com la de Menorca, que avança la seva restitució al 2020”.
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions després d’arribar a un compromís, avui matí, amb el ministre  d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, en una reunió a la qual també han assistit el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard.
Nadal ha expressat que comparteix “els objectius i les mesures de les Illes Balears en matèria de transició energètica” i que ambdues institucions col·laboraran per incrementar les interconnexions entre illes, però també cap a la Península, amb la finalitat de “suprimir les energies tèrmiques” a mesura que s’avenci en renovables i interconnexions.
Armengol ha destacat que és la primera vegada que el Govern de l’Estat obri la porta al tancament des Murterar i que, gràcies a una reunió “fructífera”, el Ministeri es compromet a desenvolupar una línia d’ajuts amb fons FEDER perquè les empreses de les Illes Balears puguin implantar projectes d’energies renovables.
La presidenta, que ha explicat la futura llei de canvi climàtic al ministre Nadal, ha posat de relleu el “recolzament” del Ministeri i ha ressaltat que a les Illes Balears s’estan posant en marxa mesures “capdavanteres” i “valentes” que “aposten per les energies renovables”. “Estam prenent decisions polítiques importants, compromeses amb el nostre medi ambient, que faran que siguem la comunitat amb més punts de recàrrega per a vehicles elèctrics”.

Llei de canvi climàtic i transició energètica
La titular de l’Executiu ha valorat que el treball conjunt durant els pròxims mesos permetrà accelerar la transició cap a un model energètic més net i sostenible i impulsar
el Pla de Transició Energètica i la futura llei de canvi climàtic: “l’objectiu és que el 2050 Balears funcioni al 100% amb energies netes i donar compliment als compromisos internacionals adquirits a l’Acord de París”.
En aquest sentit, la llei accelera la implantació del vehicle elèctric i limitarà els nous vehicles dièsel (2025) i de benzina (2035), causants del 35% de les emissions de CO2;  afavoreix la instal·lació de plaques fotovoltaiques a grans aparcaments, edificis públics, nous habitatges i naus industrials; substitueix tot l’enllumenat públic per leds de baix consum; i pretén la substitució de les centrals tèrmiques per fonts energètiques alternatives i no contaminants.