torna

Detall de la notícia

Imatge 3285664

Balears signa una Declaració Institucional per la Memòria Històrica, amb altres 12 Comunitats Autònomes, a Pamplona

El Govern de les Illes Balears participa entre aquest dijous i divendres amb altres 12 Comunitats Autònomes a Ia trobada de la Xarxa Interautonòmica de Memòria Històrica, a Pamplona, on la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha signat el compromís compartit entre totes d’una Declaració Institucional de condemna del cop militar del 1936 i la dictadura franquista. La Declaració mostra el compromís de les Comunitats Autònomes signants amb la cultura de la pau, el respecte i la tolerància, i reitera el compromís amb la memòria i els Drets Humans.

 
El Govern de les Illes Balears participa a la trobada a través de la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, que ha signat la Declaració i qui durant la trobada ha exposat les principals línies d’actuació en polítiques públiques de memòria democràtica en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Tur, a més, hi ha destacat que les Illes Balears és la primera comunitat autònoma que ha acordat presentar denúncia a Fiscalia per crims contra la humanitat, a instància de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports. Una denúncia que s'ampliaria per afegir, en el cas que surtin positius, els resultats de les proves d'ADN de l'exhumació de la fossa de Sant Ferran (Formentera) que actualment s'estan analitzant.
 
La consellera hi assisteix juntament amb representants dels governs d'Astúries, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, País Basc, Extremadura, Cantàbria, Canàries, la Rioja i Galícia.
 
La trobada està organitzada per l'executiu foral del Govern de Navarra i és un espai de trobada per posar en comú bones pràctiques i avançar en la coordinació de les polítiques públiques de memòria històrica i democràtica impulsades per les diferents comunitats autònomes.

La segona jornada, aquest divendres, ha comptat amb una taula rodona sobre exhumacions i bancs d'ADN, coordinada per la Direcció General de Pau, Convivència i Drets Humans del Govern de Navarra. L'objectiu de la sessió de treball ha estat establir possibles línies de col·laboració. Les Comunitats assistents, a més, han acordat fer reunions periòdiques de coordinació.
 
Finalment, la Xarxa Interautonòmica ha conclòs aquest migdia amb l'aprovació per part de les comunitats autònomes de la Declaració Institucional de compromís per treballar per la Memòria Històrica. Posteriorment, els assistents han visitat, a Saigots, la fossa comuna que està excavant Sociedad Aranzadi i per on transita la recentment presentada GR-225 que recorda la Fugida d’Ezkaba.