torna

Detall de la notícia

Imatge 3285435

La IV Jornada de Salut agraeix la feina i la dedicació dels serveis professionals sanitaris

La Conselleria de Salut ha celebrat la gala de la IV Jornada de la Salut de les Illes Balears, que té per objecte agrair la feina i la dedicació dels professionals de l’àmbit sanitari públic i privat de les Balears a través del reconeixement de projectes i iniciatives diferencials en diverses àrees. A l’acte, que ha tingut lloc al Conservatori de Música i Dansa, hi ha assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol, i hi han participat equips de totes les illes.
 
Durant la gala s’han atorgat guardons a més d’un centenar de projectes individuals i col·lectius, els quals han estat agrupats en set àrees que es consideren imprescindibles i que sovint són transversals a tots els col·lectius que treballen en salut de manera individualitzada o comunitària, ja sigui als hospitals, a centres de salut o en altres dependències tècniques i de planificació. Enguany, declarat pel Parlament de les Illes Balears Any de la Salut Mental, s’ha creat una categoria específica per difondre algunes de les iniciatives en aquesta matèria.
 
La presidenta Armengol s’ha adreçat als professionals i ha remarcat que aquest acte és un agraïment «a totes les persones que formau el teixit professional de la sanitat en aquestes illes» i «un reconeixement a la vostra feina i dedicació, una feina i una dedicació que fan d’aquesta terra un lloc millor per viure». La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha volgut expressar el seu profund agraïment als més de 20.000 professionals que fan feina en l’àmbit de la salut a les Balears i ha destacat que a les illes hi fan feina «uns equips humans amb una capacitat d’iniciativa formidable, extraordinàriament creatius, implicats i que no planyen els esforços per a la millora de la salut de les persones».
 
Set àrees i més de cent projectes
 
En la categoria d’accessibilitat, s’han guardonat sis projectes que contribueixen a garantir que tothom pugui accedir al sistema de salut de manera còmoda i senzilla. En són exemples el projecte impulsat per les comares de l’Hospital Mateu Orfila per millorar la continuïtat assistencial de les gestants o la web d’Atenció Primària de Mallorca.
 
En l’apartat de formació continuada, s’han reconegut projectes que faciliten als professionals l’actualització constant. Així, s’ha premiat la Biblioteca Virtual de Ciències de la Salut (Bibliosalut) pels 15 anys de feina per als professionals del sistema sanitari; el vídeo elaborat per l’Hospital Universitari Son Espases de conscienciació contra la violència masclista, i la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Menorca pel servei a la societat menorquina.
 
També s’ha reconegut la capacitat d’innovació i recerca en diverses àrees com a camí indispensable cap a l’excel·lència. En aquest camp, s’han valorat 18 projectes, com per exemple la implantació de la reclamació telemàtica per part de la Direcció General de Consum; la incorporació de la signatura digital dels consentiments informats de l’Hospital Sant Joan de Déu; el millor projecte Miguel Servet tipus I de l’Institut Carlos III obtingut pel doctor Ignacio Ricci; la innovació en tractaments de rehabilitació de la Mútua Balear o la implantació per part del Servei de Salut de les Illes Balears de Sophia, eina que proporciona informació sobre distints indicadors per millorar la qualitat assistencial.
 
En bones pràctiques i excel·lència s’han distingit 44 projectes molt diversos adreçats, entre altres finalitats, a garantir i impulsar procediments segurs i eficaços, i en els quals es fa evident la implicació ètica i moral dels professionals, els quals fan un esforç extraordinari per assolir el màxim nivell de perfecció. En són exemples el Grup d’Incidents de Múltiples Víctimes i Catàstrofes del 061; la Comissió d’Úlceres i Ferides de l’Àrea d’Eivissa i Formentera; el programa «El dolor, una constant més», del Grup Juaneda; les mesures de reducció de l’impacte ambiental del centre hospitalari de la Mútua Balear; la tècnica de rehabilitació de maxil·lars atròfics de Quirón Salud; la iniciativa «Bon dia a la sala d’operacions», de l’Hospital de Manacor; el projecte Kronos de l’Hospital Comarcal d’Inca per atendre malalts crònics, i la campanya «Renta’t les mans», de la Direcció General de Salut Pública i Participació.
 
En la categoria de cooperació, s’ha agraït la generositat i solidaritat de l’equip del Centre de Salut de Son Ferriol per l’atenció als infants del programa «Vacances en pau» o la iniciativa Magic Line 2017, de l’Hospital Sant Joan de Déu, entre altres projectes.
 
En humanització, s’ha reconegut l’esforç i la implicació per oferir un tracte amable i respectuós i establir entorns propers i íntims per als usuaris. En són exemples el Projecte de consciència i ètica quirúrgiques, impulsat per l’Hospital Creu Roja, o la iniciativa «Benvinguts animalons», de l’Hospital Joan March, que permet les visites de mascotes als pacients ingressats.
 
En la categoria de salut mental, s’han reconegut, entre d’altres, l’impuls del Pla Estratègic de Salut Mental, en el qual han participat més de 150 persones; el Programa d’Atenció i Prevenció de la Conducta Suïcida, de l’Hospital Comarcal d’Inca, o el programa «Regula», de l’Hospital Universitari Son Espases, per atendre pacients adolescents amb inestabilitat emocional elevada.
 
La consellera Patricia Gómez ha destacat que les persones són l’actiu principal del sistema de salut i ha destacat el suport del Govern a totes elles. Finalment, ha animat els guardonats a continuar treballant per garantir «un sistema sanitari universal, gratuït, excel·lent i sostenible».