torna

Detall de la notícia

Imatge 3283609

El Govern assisteix a la I trobada de la Xarxa Interautonòmica de Memòria Històrica, a Pamplona

14 Comunitats Autònomes participen aquest dijous 15 i divendres 16 de març en la I trobada de la Xarxa Interautonòmica de Memòria Històrica, a Pamplona, organitzada per l'executiu foral; un espai de trobada per posar en comú bones pràctiques i avançar en la coordinació de les polítiques de memòria històrica i democràtica impulsades per les diferents comunitats autònomes..


És una iniciativa proposada pel Govern de Navarra, a través de la seva Direcció General de Pau, Convivència i Drets Humans després de les trobades que han tingut lloc en diferents llocs de l'Estat amb responsables de polítiques públiques de memòria.

El Govern de les Illes Balears hi participa a través de la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, qui exposa avui les principals línies d’actuació en aquesta matèria en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Tur, a més, hi destaca que les Illes Balears és la primera comunitat autònoma que ha acordat presentar denúncia a Fiscalia per crims contra la humanitat. La consellera hi assisteix juntament amb representants dels governs d'Astúries, Aragó, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, País Basc, Extremadura, Cantàbria, la Rioja i Galícia.

Les jornades, inaugurades aquest dijous per la consellera de Relacions Ciutadanes i Institucionals Ana Ollo, ha presentat els objectius i la dinàmica de treball de la Xarxa. La jornada continua amb una presentació de les polítiques públiques de memòria històrica a Navarra a càrrec del director general de Pau, Convivència i Drets Humans Álvaro Baraibar. La jornada conclourà amb una presentació de les principals línies d'actuació per part de cada Comunitat Autònoma. Finalment, la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, rebrà els representants de les diferents comunitats.

La segona jornada, aquest divendres, s’iniciarà amb una taula rodona sobre exhumacions i bancs d'ADN, coordinada per la Direcció General de Pau, Convivència i Drets Humans i que comptarà amb la participació de l'empresa pública NASERTIC (que gestiona el Banc d'ADN de Navarra). L'objectiu de la sessió de treball se centrarà a establir possibles línies de col·laboració.
 
La Xarxa Interautonòmica conclourà amb l'aprovació per part de les comunitats autònomes d'una Declaració Institucional de compromís amb el treball per la Memòria Històrica. Posteriorment, els assistents es podran desplaçar fins a Saigots, una de les localitats per les quals transita la recentment presentada GR-225 que recorda la Fugida d’Ezkaba.