torna

Detall de la notícia

Imatge 3280397

El Govern dedica l'edició de Quaderns d'Economia al finançament autonòmic

La presidenta Armengol i la consellera Cladera participen en l’acte de presentació de la publicació, conjuntament amb el professor i economista Guillem López Casasnovas.
El nou exemplar dels Quaderns d’Economia que edita la Direcció general d’Economia de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ja es troba disponible. En aquesta ocasió s’ha dedicat de manera monogràfica a les “Claus del finançament autonòmic per a les Illes Balears”. En l’informe s’ofereix una visió panoràmica dels recursos de que disposen les comunitats autònomes per fer front a les seves necessitats de despesa, posant el focus en acotar els problemes de finançament que afecten a les Illes Balears, comunitat que aporta més recursos dels que rep a la caixa comuna de l’Estat. 
Lacte de presentació ha comptat amb la presència del professor i economista Guillem López Casasnovas, i les intervencions prèvies de la presidenta del Govern Francina Armengol. Armengol ha afirmat que“la reforma del sistema de finançament autonòmic és un assumpte cabdal per la societat de les Illes Balears però que està paralitzat per una manca d’interès polític per part del Govern de l’Estat”La presidenta ha agraït la dedicació i la feina de Guillem López, que ha exercit com a representant de les Illes Balears dins de la Comissió d’experts per la reforma del finançament i ha presentat el vot particular que conté la proposta del Govern per al nou sistema de finançament.
De la seva banda la consellera Catalina Cladera ha insistit en la “importància de la negociació per un nou finançament, i les reticències que hem trobat en el Govern de l’Estat. Cladera ha destacat la feina del Govern en els fòrums de debat generats sobre la discussió de l’informe del Comitè d’Experts, de caire multilateral, així com també en la negociació amb l’Estat per un nou Règim Especial de les Illes Balears, aquest de caire bilateral entre Balears i l’Estat.
La major part dels recursos de les comunitats autònomes procedeixen del sistema de finançament autonòmic. D’aquí l’interès que suscita la seva reforma, que suposa gran part del contingut del quadern. En el document s’analitzen els resultats del model actual, les valoracions i propostes contingudes en l’Informe de la Comissió d’experts, així com la postura de l’Estat i les comunitats autònomes expressada en el decurs de les reunions del Comitè Tècnic Permanent d’Avaluació, depenent del Consell de Política Fiscal i Financera, però també d’altres aportacions, com les del Fons Monetari Internacional. Òbviament, es fa també un especial referència a la postura del Govern de les Illes Balears i s’analitzen els principals aspectes de la proposta de nou model que ha presentat. El document s’estructura per matèries i exposa la situació actual, a més de la valoració que en fa el GOIB, i les propostes o reclamacions plantejades.