torna

Detall de la notícia

Imatge 3280201

Gran èxit de participació en el simposi "La llengua catalana als centres educatius. Català, de l'aula al món"

Els passat dies 9 i 10 de març va tenir lloc a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la Universitat de les Illes Balears el simposi “La llengua catalana als centres educatius. Català, de l’aula al món”. Organitzat pel Servei de Normalització Lingüística i Formació de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, el simposi formava part de les activitats que durant el 2018 es duran a terme per commemorar l’Any Llompart, ja que enguany es compleixen 25 anys de la mort de l’escriptor, poeta, editor, crític, articulista, assagista, traductor, docent i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña.

El simposi fou inaugurat pel conseller d’Educació i Universitat, Martí March; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, i el cap del Servei de Normalització Lingüística i Formació, Tomeu Barceló.

En les jornades es varen presentar experiències educatives de més de 30 centres educatius i hi participaren un total de 225 docents, 180 dels quals de les Illes Balears i la resta procedents de diferents punts dels territoris de parla catalana (l’Alguer, Perpinyà, Andorra, Catalunya, Franja de Ponent i País Valencià). S’hi presentaren experiències docents de les diferents etapes educatives, des de l’educació infantil fins a l’educació de persones adultes i de temàtiques ben diverses: la creació d’un programa de ràdio a l’aula que s’emet per a tot el barri, la integració dels nouvinguts, l’èmfasi amb la pràctica de l’expressió oral a les classes de llengua, projectes d’intercanvi entre centres, l’ús de les gloses com a eina educativa, l’ús del teatre per a millorar la competència lingüística, la dinamització de les biblioteques, les tecnologies d’aprenentatge i comunicació...

La conferència inaugural fou impartida el 9 de març pel sociòleg, periodista i escriptor Salvador Cardús, que parlà de la situació de la llengua catalana dins i fora de l’escola. Per altra banda, a l’endemà, el psicòleg i membre de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià Ferran Suay dissertà sobre conceptes vinculats a les actituds lingüístiques individuals i col·lectives. També hi hagué una taula rodona (“L’impuls del català dels centres a la societat”) moderada per la periodista Neus Albis, que comptà amb la participació de Rosa Calafat, Neus Lorenzo, Bernat Joan, Cesc Franquesa, Ferran Suay i Francesc Ballone. Va resultar una taula àgil i interessant sobre les propostes per millorar i impulsar la llengua catalana des dels centres educatius cap a la societat.

Finalment, els participants s’organitzaren en grups de treball cooperatiu per extreure conclusions del simposi i elaborar propostes per aplicar als centres educatius respectius en matèria de normalització i dinamització lingüística. Les conclusions dels grups varen identificar algunes prioritats com aquestes:

  • Aconseguir que la llengua catalana no esdevingui únicament un objecte d’aprenentatge, sinó també una eina de construcció de pensament, mitjançant l’ús de metodologies actives centrades en l’alumnat.
  • Afavorir la col·laboració, l’intercanvi entre els centres dels diferents territoris de parla catalana, les xarxes de compartiment de recursos i les trobades entre docents.
  • Obrir els centres educatius a la participació de persones que puguin ser bons referents per a l’alumnat i facin ús de la llengua catalana.
  • Facilitar la participació de les famílies als centres educatius oferint espais per a l’aprenentatge del català i sortir més al carrer per visualitzar la tasca que es fa dins les escoles i instituts.
  • Promoure metodologies i organitzacions de centre que generin escoles més inclusives, atenent tot l’alumnat i dotant de més hores el professorat per a una bona acollida lingüística i cultural dels nouvinguts.

A més, els participants al simposi varen poder gaudir el 9 de març d’un concert del cantautor Pep Suasi i el 10 de març de la representació teatral de l’actor manacorí Toni Gomila, que escenificà la seva producció Peccatum, una reinterpretació amb matisos eròtics de les rondalles mallorquines.

Convé destacar que totes les presentacions d’experiències, les conferències, la taula rodona i les conclusions dels grups de treball es podran trobar al blog següent: https://simposicataladelaulaalmon.blogspot.com.