torna

Detall de la notícia

Imatge 3277094

L'Orquestra Simfònica de les Illes Balears inicia la seva àrea social amb la visita a cinc centres sociosanitaris

L'Orquestra Simfònica de les Illes Balears ja ha començat a fer realitat el seu projecte social a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa". Músics de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB) han visitat i oferit una sèrie d'activitats musicals a les unitats de Pediatria i Neonatologia de l'Hospital Son Llàtzer.

Obres amb ritme i alegria han omplit de música l'hospital on els infants han pogut gaudir, escoltar, cantar i aprendre en unes sessions en què el principal objectiu és: apropar la música de l'Orquestra a espais sociosanitaris, acostar-se a la ciutadania i, el més important, afavorir el benestar dels pacients per millorar el medi ambient hospitalari i contribuir a la humanització en l'atenció sanitària.

Aquesta, però, no és la primera activitat de l'Àrea Social de l'Orquestra Simfònica aquesta temporada. Persones de l'Associació Balear d'Esclerosis Múltiple (8 persones); l'Associació Balear de lesió Medular Baleares (2 persones) i del centre La Nostra Veu (31 persones) han assistit a concerts i assajos de la Simfònica. A més, cal destacar el concert que han ofert músics de l'Orquestra per a 100 persones de l'Associació que de Paràlisis Cerebral de Balears (ASPACE).

Vicente Galaso, psicòleg i partícip d'aquest projecte, afirma que la música és un llenguatge universal amb un gran poder evocador emocional, i que no entén de capacitats, tots la sentim. Les persones amb diversitat funcional poden tenir alterada alguna funció (motora, sensorial, cognitiva) que no li limita en absolut el seu accés a la música i a la cultura. És una qüestió de treballar per facilitar l'accessibilitat d'una cultura per a tothom.

En aquests moments, des de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears es continuen visitant les associacions de les Illes Balears que treballen amb els col·lectius esmentats a fi de comptar amb un mapa global de les entitats sociosanitàries de les Balears. Aquestes activitats s’emmarquen dins els objectius proposats del Pla de Cultura de les Illes Balears, que comença a caminar amb la realització d’aquests esdeveniments.

Cada centre i cada projecte té uns objectius diferents que s'adapten a la població adreçada juntament amb els professionals de cada centre; per aquest motiu és tan important les reunions prèvies realitzades amb cada un dels centres.

Vivim en una societat diversa de la qual tots formem part: infants, joves, adults, gent gran, on s'hi troben individus en capacitats desiguals, amb procedències i entorns diferents, amb possibilitat d'accés a la cultura diversa.

La Fundació per a la Música Illes Balears ja fa uns anys inicià, entre d'altres, la tasca d'apropar l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears al públic més jove a través de concerts pedagògics, alguns adreçats a centres educatius i d'altres per ser gaudits en família. Aquesta temporada, més de dos mil nins i 26 escoles gaudiren del concert educatiu "Els Planetes".

La Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears compta entre les seves finalitats estar a prop de la societat que representa. La seva música i els seus músics han d'apropar la música a tots els àmbits socials, conscients que la música és una eina fonamental en la transformació d'un territori.

És per això que l'Orquestra, amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", ha posat en marxa les línies d'actuació emmarcades dins el programa social de l'OSIB convençuts de les possibilitats que ofereix la música en el desenvolupament de la societat, a través de competències socials, comunicatives, relacionals i mitjançant activitats de formació artística, d'educació emocional i de difusió cultural.