torna

Detall de la notícia

Imatge 3277055

Un total de 40 professionals participen del curs diversitat sexual i de gènere organitzat per Convivèxit

Durant tres dies 40 professionals d’equips directius, orientadors, tutors i membres de les comissions de Convivència de centres educatius de les Illes Balears participen al Centre de Formació de Professorat Jaume Cañellas Mut de Palma d’una formació sobre diversitat sexual i de gènere.

Una de les  finalitats és la de poder donar una visió positiva del centre educatiu com a eina de millora de la convivència i de treball des del respecte en el present i millorar els processos d’intervenció cap al futur. A la vegada que es donen pautes pràctiques als docents per a la intervenció als centres en diversitat afectiu-sexual.

El curs es desenvolupa en 3 jornades que es celebren els dies, 7, 9 i 10 de març, i consta de ponències explicatives, treball en grup, debat i reflexió. L’objectiu és el de conèixer els conceptes tècnics i teòrics relacionats amb la Diversitat Sexual, que els professionals puguin adquirir eines per treballar la diversitat sexuals amb els menors, l'aula i les famílies, i treballar els prejudicis propis per actuar de manera més respectuosa i educativa.

En paraules de la directora de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit) Marta Escoda, formacions com aquesta ens donen l’oportunitat de conèixer els recursos disponibles a la comunitat autònoma, així com enfocaments innovadors en diversitat sexual de la de mà de referents nacionals com són Melanie Penna i Luis Puche. A més que ens permet obrir el debat sobre els processos de canvi que s’estan activant a l’actualitat en aquesta matèria.

A la primera jornada del curs celebrada el passat dimecres, 7 de març, es va presentar:

-  El protocol trans de Convivèxit

-  La llei i els recursos que tenen en la Direcció General de Coordinació i el Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la Conselleria de Presidència

-  Les polítiques públiques LGTBI a les Illes Balears (Llei 8/2016 i Pla Estratègic 2017-2019)

-  Les accions impulsades des del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere i del Servei d'Atenció Integral (SAI) a persones LGTBI i a les seves famílies

- El Servei especialitzat la Unitat d’Identitat de Gènere (UDIG) de l’Hospital Universitari de Son Espases de la Conselleria de Salut

- Presentació de les Associacions: Ben Amics i Crhysallys i de la feina que fan de sensibilització, visibilització i suport a les famílies i les persones que arriben a les associacions.

El divendres, 9 de març, el curs compta amb el ponent, Luis Puche que es antropòleg social, investigador en la Universidad Autònoma de Madrid i referent nacional en diversitat de gènere. A la seva ponència presentarà a nivell antropològic i social els conceptes bàsics sobre transsexualitat i transgènere, destacant el paper que té l’educació i el sistema educatiu com a oportunitat per acompanyar les diferents opcions dins la diversitat sexual.

Per finalitzar el curs, el dissabte, 10 de març, la també referent nacional en diversitat sexual Melani Pena Tosso, psicòloga i doctora en educació; donarà pautes pràctiques als docents per a la intervenció als centres en diversitat afectiu-sexual i la millora dels itineraris d’èxits dels joves que estan en els centres canviant i ampliant la mirada cap a la diversitat sexual.