torna

Detall de la notícia

Imatge 3268989

L'afiliació del mes de febrer (423.460) deixa a les Illes Balears com a primera comunitat on l'ocupació indefinida ja és superior a l'inici de la crisi

El nombre d’afiliacions registrades a la Seguretat Social el mes de febrer a les Illes Balears ha estat de 423.460, el que representa un increment anual de 118.980 persones i una variació positiva del 4,69%. D'aquesta manera el territori acumula ja 5 anys amb creixements interanuals de l'ocupació durant el mes de febrer i per sobre dels valors previs a la crisi, el que situa a les Illes com la comunitat més dinàmica en PIB i ocupació, per sobre de la creació de feina estatal. En el conjunt nacional l'increment interanual d'afiliacions al febrer ha estat del 3,5%. Actualment 1 de cada 6 llocs de treball creats a Espanya són de Balears.
 
En termes intermensuals les Illes presenten un increment de 14.033 afiliacións, un 3,41% més respecte al mes de gener, fet de caràcter estacional i habitual que apunta a una anticipació de la temporada turística i marca l’inici de l’augment de l’activitat económica i laboral dins l’any.
 
L'augment de treballadors al febrer es recolza en un increment de les crides de fixos discontinus (11,4% superiors al mateix periode de l’any passat), les quals avancen un millor comportament del sector turístic en temporada mitja. Així mateix els resultats apunten a la continuació del dinamisme del PIB a Balears durant el primer trimestre del 2018, en temporada turística baixa, el que indica que l'economia no directament turística també creix.
 
Avança la contractació indefinida
 
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades d’afiliació i atur juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou; ha destacat que les dades de febrer mostren una evolució positiva del mercat laboral i en la qualitat de l'ocupació que es crea, ja que les Illes Balears "són la primera comunitat que ja té un nivell d'ocupació indefinida superior al de la crisi"
 
En aquest sentit Negueruela ha explicat que “l’ocupació indefinida a l'hivern és ja superior a l'inici de la crisi econòmica. Les dades de gener, les últimes disponibles, reflecteixen que les Illes compten amb 189.460 treballadors fixos a l'hivern, 3.164 més que pel gener de 2008 (1,7%). Es constata així que continua avançant la contractació indefinida i que 7 de cada 10 nous llocs de treball es produeixen sota aquesta modalitat".
 

Qualitat de l'ocupació

Al gener, última dada disponible, l’ocupació indefinida creix de manera importat respecte a fa un any, i es van crear 11.319 nous llocs de treball sense límits de temps en la prestació dels serveis (+6,4%), es a dir, gairebé 7 de cada 10 llocs de treball creats a Balears han estat indefinits.  Quan a la contractació indefinida del mes de febrer, aquesta ha crescut interanualment un 22,2% (+ 15,4% a l'Estat), mentre que els contractes temporals s'han reduït un 3,7% i a l’Estat han pujat un 5,4%.

Pel que fa a la parcialitat de l'ocupació, al gener, última dada disponible, la generació neta d'ocupació s'ha concentrat en contractes a temps complet, aconseguit una variació positiva interanual de 15.724 afiliacions. Així la taxa de parcialitat al mes de gener és de 20,4%, una xifra que encara segueix essent elevada, tot i que perd pes relatiu respecte al darrer any (-1,1%).

El conseller Negueruela ha expressat que, tot i la millora de les xifres de qualitat de l'ocupació, tant el pes de la contractació indefinida a les Illes Balears com la taxa de parcialitat “han de continuar el seu ritme de descens ja que encara són molt elevats”.

Atur

El nombre de persones aturades a finals de febrer ha estat de 59.381, essent la primera vegada des del 2008 que la xifra d’atur del mes de febrer se situa per sota de les 60.000 persones.  El descens interanual de la desocupació el febrer ha estat de 4.249 persones, 6,68%, similar a la mitjana estatal (7,48%).  Així, Balears ja encadena 6 anys consecutius amb reduccions interanuals de l’atur els mesos de febrer.

En termes interanuals l'atur al mes de gener cau a totes les Illes i de manera més accentuada a Formentera (-8,3%), seguida de Mallorca (-6,7%), Menorca (-6,6%) i Eivissa (-6,3%).
 
Pel que fa a les dades intermensuals l'atur a les Illes Balears presenta un descens de 3.338 persones respecte al gener, és a dir, es redueix un 5,3%. En aquest mateix període l'atur a nivell estatal minva un 0,18%.
 
Pel conseller, "L'evolució del mercat de treball és positiva, un valor que se suma als increments salarials superiors al 4% pactats en quatre convenis col·lectius sectorials a les Illes Balears, que aquest mes ja estan beneficiant a un gran nombre de treballadors, segons dades del Ministeri d'Ocupació".
 
Nova convocatòria programa SOIB Visibles

El col·lectiu d'aturats de llarga durada ha estat un dels beneficiats per l'augment d'afiliacions en l'últim any, ja que s'ha reduït en un 16,7% i se situa en 14.030 persones, mentre que la mitjana estatal és de -11,9%. D'aquesta manera Balears és el segon territori on més s'ha disminuït l'atur de llarga durada en termes interanuals.
 
El titular de Treball ha assenyalat que "en aquesta legislatura l'atur de llarga durada ja s'ha reduït en 11.000 treballadors, el que demostra l'eficàcia de les polítiques actives d'ocupació que hem consensuat a través del Diàleg Social".
 
Precisament, el Consell de Govern celebrat avui ha aprovat una partida de 6 milions d'euros per donar continuïtat al programa SOIB Visibles adreçat a majors de 35 anys i aturats de llarga durada. Es tracta de la quarta convocatòria d'ajudes a la contractació d'aquest col·lectiu que des de 2015 ha beneficiat 2.000 persones gràcies a una inversió pública de 24 milions d'euros.