torna

Detall de la notícia

Imatge 3259801

La presidenta Armengol visita les obres de la primera fase d'ampliació de l'Hospital de Manacor

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han visitat avui les obres del Servei d’Urgències de l’Hospital de Manacor, que formen part de la primera fase del Pla Director de reforma i ampliació del centre.

 
Les obres, que han començat aquest mes, preveuen reformar i ampliar el Servei d’Urgències, que quedarà configurat en dues plantes, de 500 m2 cadascuna, aproximadament: la planta soterrani albergarà diverses dependències no assistencials i el taller d’electromedicina, i la planta principal esdevendrà una nova àrea d’observació amb setze boxs i una àrea diferenciada per a l’atenció pediàtrica; aquesta àrea pediàtrica tindrà dos box d’observació  i sis llocs per a diferents tractaments. El temps previst per executar les obres és de quinze mesos, aproximadament, amb un pressupost de 2.272.685,31 €.
 
“Des de principis de legislatura, una de les prioritats clares per a aquest Govern ha estat la inversió en salut tant per prevenir malaltia com per atendre millor els ciutadans i ciutadanes”, ha indicat la cap de l’executiu. Armengol també ha destacat que aquest projecte d’ampliació és “ambiciós” i “farà possible que aquest hospital sigui un hospital nou”. Per altra banda, ha ressaltat el fet que l’ampliació es farà en quatre fases “amb el temps suficient per compatibilitzar tasca diària sanitària amb les obres”.
 
Aquesta primera fase de reforma inclou la instal·lació d’un equip de ressonància magnètica, que està en fase de licitació i que evitarà el desplaçament de 3.500 persones l’any.
 
Pla Director de l’Hospital de Manacor
Cal recordar que, des que es va obrir l’Hospital, l’any 1997, el Sector Sanitari de Llevant ha experimentat un creixement de més de 40.000 habitants, cosa que fa necessari reformar i adaptar aquest centre a les circulacions i a les tecnologies hospitalàries actuals.
 
Amb la reforma integral dissenyada en el Pla Director de l’Hospital de Manacor es crearan espais més amplis i es farà més senzilla la circulació entre si, cosa que facilitarà la tasca dels professionals. L’objectiu és convertir l’Hospital en un centre d’acord amb els plantejaments hospitalaris actuals.
 
Consensuat amb els professionals que hi fan feina, el Pla Director preveu un termini d’execució de les obres de quatre a sis anys, en quatre fases. Amb la reforma i l’ampliació, la superfície del centre s’incrementarà 23.330 m2,  ja que es passarà dels 27.165 m2 actuals a 50.495 m2. El cost de l’execució del Pla Director serà de 80.960.310 €, inclosos els projectes, les taxes, les llicències i l’IVA.
 
Segona fase de la reforma
La segona fase del Pla Director preveu edificar un nou mòdul, de 2.150 m2, en una part de l’aparcament actual. Constarà de dues plantes soterrani dedicades a aparcament de vehicles, una planta baixa destinada a l’hemodiàlisi i a consultes externes, una primera planta per incrementar el nombre de consultes externes, una segona planta amb gabinets mèdics per fer-hi proves clíniques i una tercera planta per a hospitalització. Aquesta fase també preveu construir a la zona dels magatzems una nova central energètica, una cuina i una nova UCI.
 
Tercera fase de la reforma
La tercera fase del Pla Director projecta construir un nou mòdul, que connectarà l’edifici nou de consultes externes, hemodiàlisi i hospitalització amb l’edifici actual. Aquest nou mòdul tendrà dues plantes soterrani dedicades a aparcament; una planta baixa on s’ubicaran l’entrada a l’Hospital, el Servei d’Admissió, l’Hospital de Dia, l’àrea de psiquiatria, un magatzem i el Laboratori d’Anatomia Patològica; una planta que allotjarà la Biblioteca i l’Àrea de Docència; una segona planta on es bastirà una hostatgeria, i una tercera planta per a hospitalització.
 
A més, a l’interior de l’edifici actual es construirà un bloc quirúrgic i s’ampliaran la zona d’Urgències, la zona de Cirurgia Major Ambulatòria i la Unitat de Cirurgia sense Ingrés.
 
Quarta fase de la reforma
La quarta —i darrera— fase del Pla Director preveu construir una nova cafeteria per als usuaris, una àrea d’esterilització i la Farmàcia Hospitalària a la planta baixa, mentre que a la planta primera s’ampliarà l’Àrea de Diagnòstic per la Imatge.
 
Actualment, l’Hospital de Manacor te? una plantilla autoritzada de 1.028 professionals i un total de 232 llits per atendre una població estimada de 139.581 persones, tot i que durant la temporada estiuenca s’incrementa en més de 20.000 persones. L’Hospital dona cobertura hospitalària al Sector Sanitari de Llevant, és a dir, a aquests centres de salut (CS) i a les respectives unitats bàsiques de salut (UBS):

  • CS Capdepera, UBS Cala Rajada i UBS Canyamel
  • CS Felanitx, UBS Cas Concos, UBS S’Horta i UBS Portocolom
  • CS Llevant (Son Servera), UBS Cala Millor, UBS Sa Coma, UBS Sant Llorenç i UBS Son Carrió
  • CS Nuredduna (Artà) i UBS Colònia de Sant Pere
  • CS Porto Cristo, UBS Cales de Mallorca i UBS S’Illot
  • CS Sa Torre (Manacor) i UBS Son Macià
  • CS Santanyí, UBS S’Alqueria Blanca, UBS Cala d’Or, UBS Calonge i UBS Es Llombards
  • CS Ses Roques Llises (Vilafranca), UBS Ariany, UBS Montuïri, UBS Petra, UBS Porreres i UBS Sant Joan.
  • CS Xaloc (Campos), UBS Colònia de Sant Jordi, UBS Sa Ràpita i UBS Ses Salines