torna

Detall de la notícia

Imatge 3252631

Científiques eivissenques donen a conèixer la tasca investigadora de les dones als centres educatius

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en Ciència (11 de febrer), l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb la Conselleria d’Educació, i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha organitzat xerrades amb investigadores de diferents branques científiques a diversos centres escolars per contribuir al foment de les vocacions científiques entre les nines i els nins, i fer visible la tasca investigadora de les dones.

Els centres participants a Eivissa són el CC Santíssima Trinitat de Sant Antoni de Portmany; l’IES Balàfia i el CEIP Balàfia de Sant Joan de Labritja; el CEIP l’Urgell de Sant Josep de sa Talaia; l’IES Sa Blanca Dona d’Eivissa i el Col·legi Mestral. També s’impartirà una xerrada al CEIP Sant Ferran de ses Roques de Formentera.

Les científiques que impartiran les xerrades són María Costa, documentalista de Bibliosalut, Carmen Costa, metgessa de família al Centre de Salut de Can Misses, Consuelo Corrionero, metgessa de família al Centre de Salut de Vila, i Eva Tur, divulgadora científica (Eiviciència).

A Formentera, impartirà la xerrada Mar Leza, investigadora del Departament de Biologia de la UIB.

Aquestes visites tenen per objectiu proporcionar als nins i a les nines referents científics femenins, explicar-los el paper de la ciència i la recerca en la societat, demostrar als estudiants com s’utilitza la ciència en el “món real” i transmetre la idea que la ciència és una professió viable i emocionant.

I és que, d’acord amb un estudi fet a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin un grau, un màster i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18 %, 8 % i 2 %, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37 %, 18 % i 6 %.

A més, els estudis mostren també que les nines, a partir dels 6 anys, comencen a considerar-se menys intel•ligents que els seus companys masculins.

En global, més de 40 científiques de diferents àmbits de coneixement explicaran a les aules de més de 40 centres educatius de les Illes Balears la seva experiència personal, per tal de fer visible la seva tasca, i combatre així estereotips i biaixos culturals que poden donar lloc a actituds negatives envers la ciència, amb l’objectiu de contribuir a lluitar contra la desigualtat de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia.

Aquesta activitat s’emmarca en la Plataforma 11F Balears, a la qual també pertany l’IdISBa, i que s’ha creat amb l’objectiu de valorar el paper de la dona en la ciència i la tecnologia.