torna

Detall de la notícia

Imatge 3252623

Científiques menorquines donen a conèixer la tasca investigadora de les dones en els centres educatius

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en Ciència (11 de febrer), l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb la Conselleria d’Educació, i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha organitzat xerrades amb investigadores de diferents branques científiques a diversos centres escolars per contribuir al foment de les vocacions científiques entre les nines i els nins, i fer visible la tasca investigadora de les dones.

Els centres participants a Menorca són el CEIP Àngel Ruiz i Pablo des Castell i l’IES Cap de Llevant de Maó. Les científiques que impartiran les xerrades són les infermeres investigadores de l’Hospital Mateu Orfila Sandra Pons Torres, Purificación Luna Gallardo, Clara Bendito Barber i Gemma Martínez Pallí.
 
Aquestes visites tenen per objectiu proporcionar als nins i a les nines referents científics femenins, explicar-los el paper de la ciència i la recerca en la societat, demostrar als estudiants com s’utilitza la ciència en el “món real” i transmetre la idea que la ciència és una professió viable i emocionant.

I és que, d’acord amb un estudi fet a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin un grau, un màster i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18 %, 8 % i 2 %, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37 %, 18 % i 6 %.

A més, els estudis mostren també que les nines, a partir dels 6 anys, comencen a considerar-se menys intel•ligents que els seus companys masculins.

En global, més de 40 científiques de diferents àmbits de coneixement explicaran a les aules de més de 40 centres educatius de les Illes Balears la seva experiència personal, per tal de fer visible la seva tasca, i combatre així estereotips i biaixos culturals que poden donar lloc a actituds negatives envers la ciència, amb l’objectiu de contribuir a lluitar contra la desigualtat de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia.

Aquesta activitat s’emmarca en la Plataforma 11F Balears, a la qual també pertany l’IdISBa, i que s’ha creat amb l’objectiu de valorar el paper de la dona en la ciència i la tecnologia.