torna

Detall de la notícia

Imatge 3252614

Més de 40 científiques visiten centres educatius per donar a conèixer la tasca investigadora de les dones

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en Ciència, que es commemora aquest diumenge 11 de febrer, l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb la Conselleria d’Educació, i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha organitzat xerrades amb investigadores de diferents branques científiques a diversos centres escolars de la geografia balear per contribuir al foment de les vocacions científiques entre les nines i els nins i donar visibilitat a la tasca investigadora de les dones.

Més de 40 científiques de diferents àmbits de coneixement explicaran durant la setmana del 12 al 15 de febrer, a les aules de més de 40 centres educatius, la seva experiència personal. L’objectiu és fer visible la seva tasca i combatre així estereotips i biaixos culturals que poden donar lloc a actituds negatives envers la ciència. D’aquesta manera es pretén contribuir a lluitar contra la desigualtat de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia.

Aquestes visites tenen com a finalitat proporcionar als infants referents científics femenins, explicar el paper de la ciència i la recerca en la societat, demostrar als estudiants com s’utilitza la ciència al “món real” i transmetre la idea de que la ciència és una professió viable i emocionant.

I és que, d’acord amb un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin un grau, un màster i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18 %, 8 % i 2 %, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37 %, 18 % i 6 %. A més, els estudis mostren que les nines, a partir dels 6 anys, comencen a considerar-se menys intel•ligents que els seus companys homes.

Entre altres centres, hi participen l’IES Santa Maria, l’IES Cap de Llevant (Maó), el CEIP Sant Ferran de ses Roques (Formentera), el CEIP l’Urgell (Eivissa), el CC Mata de Jonc o el CEIP Na Penyal.
 
Les científiques voluntàries duen a terme la seva tasca investigadora a l’IdISBa, la UIB, Atenció Primària de Mallorca, l’Hospital Universitari Son Espases, l’Hospital Son Llàtzer, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, l’Hospital Mateu Orfila, o l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), entre d’altres.

Aquesta activitat s’emmarca en la Plataforma 11F Balears, a la qual també pertany l’IdISBa, i que s’ha creat amb l’objectiu de reconèixer i difondre el paper de la dona en la ciència i la tecnologia.