torna

Detall de la notícia

Imatge 3246569

La Conselleria de Cultura inicia el procés participatiu del Pla de Cultura amb les primeres jornades professionals

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports inicia aquest divendres 9 i dissabte 10 de febrer el calendari de jornades professionals en el marc del procés participatiu del Pla de Cultura de les Illes Balears 2017-2027, del qual la Conselleria ja ha presentat els documents zero i primer, el passat mes d’agost, i aquest passat gener, el segon i darrer document que inclou la metodologia i el punt de partida del procés participatiu per a l’elaboració del pla.

És en aquest document on s’articulen les primeres jornades de participació sota el títol Nous relats per a les polítiques culturals a les Illes Balears, adreçades a agents professionals, i que es desenvoluparan entre aquest mes de febrer i març a l’Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma). Per a la conciliació de les àrees de treball, al llarg de les jornades hi haurà un espai amb activitats per a infants a càrrec d’Arquitectives. La inscripció no és imprescindible, però sí recomanable, especialment per organitzar el dinar i l’espai de conciliació.

Són un total de 9 jornades sobre polítiques culturals en el marc del Pla de Cultura de les Illes Balears, i que són les següents començant per les primeres, aquest divendres i dissabte:
 
"Plataformes de participació ciutadana en l'àmbit de les polítiques culturals". (Divendres, 9 de febrer, de 16 h a 20 h, i dissabte, 10 de febrer, de 10 h a 18 h.)
 
A través de l’exposició d’experiències concretes de reflexió i debat, es volen explorar formules de cogestió de les polítiques culturals: plataformes de participació innovadores, obertes i inclusives.

Divendres 9 de febrer

16 h: Presentració d’experiències:

David Lareo durant els últims anys ha estat treballant en el context dels laboratoris ciutadans, tant en la seva definició metodològica com en relació a la gestió del coneixement i el desenvolupament d’eines col·laboratives (docART, EduCaaS, entre d’altres).

Zemos98, entre els anys 2015 i 2017 el col.lectiu ha assistit a dos processos de participació que han volgut la cocreació de polítiques públiques per a les àrees de cultura de Sevilla i Madrid.

18:10 h: Inici del taller i taules de treball.

Propostes per a la construcció d’un sistema de participació ciutadana en la cultura, per David Lareo, Zemos 98 i Aatomic Lab, que és un col·lectiu que genera experiències pilot sobre com els processos creatius poden revertir en la millora social i en el dia a dia.

Dissabte 10 de febrer
 
10 h Col·loqui
11:20 h Continuació del taller i taules de treball
15:30 h Conclusions de les jornades

Relatoria: Yolanda Tarramera
 
La resta de calendari de les jornades:

"Obrir les institucions a les comunitats ciutadanes" (Divendres, 16 de febrer, de 15,30 h a 20 h.). S’ocuparà de les noves formes d'institucionalitat, amb un taller i taula de treball sobre governances compartides. Amb la participació de: Diana Canela, Jaron Rowan i Pere Perelló. Relatoria: Margalida Mateu

"Abordant les diferents economies de la cultura" (Divendres, 23 de febrer, de 16 h a 20 h i dissabte 24 de febrer, de 10 h a 18 h). S’estructura sobre “Noves economies de la cultura, cap a un nou Institut de les Indústries Culturals” i “Cultura i noves economies. Indústries culturals i institucions”; a més dels dos tallers i taules de treball “Noves economies de la cultura” i “Cap el nou Institut de les Indústries Culturals”. Amb: Mireia Mora, Platoniq, Edgar Garcia i Marina Planas. Relatoria: Miquel Ferrer i Rafa Gallego.

"El Pla de Cultura, a debat" (Menorca). Presentació i resum de les taules prèvies. (Divendres, 2 de març).
 
"Cultura i ciutadania. Cultura i Educació" (Divendres, 9 de març, de 15,30 h a 20 h). Amb Nicolas Barbieri, Pau Andreu Sitjar i Sebastià Mascaró.

"Enfortir el teixit cultural” (Dissabte, 10 de març de 10 h a 18 h). El rol de la institució en el suport al teixit cultural". A més del taller i taula de treball “Capgirar sistemes i mecanismes per facilitar el treball cultural”. Amb: Santi Eraso. Relatoria: Nacho Jiménez

El Pla de Cultura, a debat (a Eivissa). (Divendres, 16 de març). Presentació i resum de les taules prèvies.
 
El Pla de Cultura, a debat (a Formentera). (Dissabte, 17 de març). Presentació i resum de les taules prèvies.

"Perspectiva de gènere en l’àmbit de la cultura". En preparació.