torna

Detall de la notícia

Imatge 3242661

Govern i Consell avancen cap a la transferència de la gestió del Museu de Mallorca

Les conselleries de Cultura del Govern i del Consell de Mallorca treballen en la transferència de recursos econòmics i de personal del Museu de Mallorca, que actualment gestiona el Govern balear i que passaria a mans del Consell. Totes dues institucions cerquen el vist-i-plau del Ministeri de Cultura i demanen a Madrid que confirmi les inversions estatals necessàries per a la rehabilitació del Museu Etnològic de Muro.

Des del passat mes de desembre, el Govern i el Consell de Mallorca treballen per transferir la gestió del Museu de Mallorca a la institució insular. De fet, la primera reunió política, abans de les tècniques, es remunta al dijous 23 de novembre. A finals d’any es va constituir una Comissió de feina integrada per representants de les conselleries de Cultura i de Presidència, per part del Govern de les Illes Balears, i del Departament de Cultura del Consell de Mallorca. Des de llavors s’ha avançat en la concreció d’aquesta delegació de competències en àmbits com la transferència de personal i qüestions que fan referència a aspectes pressupostaris.

El Museu de Mallorca és una infraestructura de titularitat estatal, gestionada actualment per la Conselleria de Cultura del Govern. La transferència de competències al Consell de Mallorca necessita el vist-i-plau del Ministeri de Cultura, un aspecte que s’abordarà en una reunió prevista el pròxim 21 de febrer a Madrid. En aquesta trobada també es posarà damunt la taula la necessitat que el Ministeri confirmi les inversions estatals necessàries per a la redacció del Pla Museològic i per a la rehabilitació del Museu Etnològic de Muro, centre que depèn del Museu de Mallorca.

El model a seguir en tot aquest procés és el de la transferència de competències del Museu, Arxiu i Biblioteca de Menorca, que es va fer efectiu per llei el març de l’any 2011.

“Des que va començar la legislatura hem reclamat la gestió directa de les infraestructures culturals de referència de la nostra illa, entre les quals es troba el Museu de Mallorca” explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, “volem acostar els serveis a la ciutadania i exercir el lideratge cultural que ens pertoca com a institució amb competències plenes en l’àmbit cultural de Mallorca”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern, Fanny Tur, destaca que la decisió de la transferència insular de la gestió del Museu de Mallorca respon a “contribuir a gestionar millor un espai públic emblemàtic per tal que el pugui gestionar qui té les competències en patrimoni i dins l'estreta col·laboració i coordinació institucional que tenim en tots els aspectes”.

El Museu de Mallorca es troba actualment en un procés de selecció de nou director/a, que es resoldrà aquesta mateixa setmana, per gestionar una institució de la qual, precisament, l'estiu passat el Govern va aprovar, a proposta de la Conselleria, la dotació de dues places més en el conjunt de dotze noves places per a tots els sis equipaments culturals públics que gestiona l'executiu autonòmic.

De fet, el procés de selecció d’un nou responsable per al Museu de Mallorca ha estat un dels aspectes que han compartit aquesta setmana els consellers de Cultura de totes dues institucions, Fanny Tur i Francesc Miralles. Tur ha informat el conseller del procediment obert que s'ha seguit des de la Conselleria i junts han valorat les diferents sol·licituds presentades.

Ha estat durant una reunió en la qual han fet balanç de la feina feta fins ara per transferir la gestió del Museu de Mallorca al Consell i en què han preparat la trobada prevista a final de mes amb el director general de Belles Arts del Ministeri de Cultura, Luis Lafuente.