torna

Detall de la notícia

Imatge 3235389

Reforç dels programes d'IBJove dirigits a fer un ús segur d'internet

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, mitjançant l'Institut Balear de la Joventut, se suma a les celebracions del Dia d'Internet Segura reforçant el treball que es ve realitzant durant aquests darrers anys en coordinació amb l'Oficina de Defensa dels Drets dels Menors, el programa Convivèxit, la Fundació BIT i els policies tutors. Aquest any el dia d'internet segura té com a lema "Crea, connecta i comparteix respecte: una millor Internet comença amb tu".


La consellera Fanny Tur ha afirmat que "és imprescindible intervenir en la millora de les experiències digitals dels nostres joves, i per això cal capacitar-los per actuar davant els perills". Tur també ha afirmat que "la vida digital que porten els infants i joves és un camí sense retorn, no cal evitar-lo, però sí afrontar-lo amb les millors garanties".

En concret durant el curs 2016-2017 es van realitzar tallers formatius a més de 9.000 persones a totes les Illes Balears, on s'inclouen estudiants de primària, secundària, docents i mares i pares. Aquests tallers van dirigits a capacitar i formar els infants i joves per tal que puguin fer un ús segur i saludable del món digital. Durant el curs 2017-2018 hem continuat els tallers amb un ritme semblant a l'any anterior.

Per celebrar aquest dia, en les pròximes setmanes es duran a terme diferents activitats centrades en el projecte de Cibermentors, que es troba en fase de prova pilot. Aquest programa consisteix en formar alumnes per que aquests actuïn com a assessors i enllaç a altres recursos per aquells alumnes que puguin haver patit experiències negatives en el seu ús d'internet. D'aquesta forma es facilita la intervenció posterior, ja que sent un projecte entre iguals els alumnes tenen més facilitat per denunciar-ho.

En concret durant aquest dia i tot el mes de febrer es realitzaran tallers i activitats especials als cinc instituts on es desenvolupa aquest projecte pilot:
 
IES CA’N PEU BLANC
Es fa una setmana de mini-tallers impartits pels cibermentors sobre la seguretat a les xarxes que són recordatoris dels tallers d’internet segura que feren els cibermentors i cibermentores després de la formació rebuda per IB-Jove.
 
IES LLUCMAJOR
Des dels cibermentors/es, es proposa enviar de forma massiva un missatge a tota la comunitat educativa: professorat i alumnat, on se digui que el dia 7 de febrer passarà una cosa que mai podran oblidar i que si ho volen experimentar hauran de anar a una hora concreta a un lloc concret de l'institut ( en temps de pati).

Es tracta de veure quantes persones fan cas al missatge i s'intentarà enregistrar per vídeo el moment.

Una vegada finalitzat el temps d'esplai, s'informarà que tot ha estat una idea per reflexionar sobre la informació que ens pot arribar de les xarxes socials i dels perills que poden existir darrera missatges confusos.
 
IES LLOMPART
Durant la setmana prèvia al dia de l’internet segura (6 de febrer), els i les cibermentores van de classe en classe per demanar que es treguin una fotografia sobre ciberassatjament. El dia 6 de febrer es farà una exposició a l’hora de l’esplai i un jurat triarà la fotografia guanyadora.
L’equip o la classe guanyadora podrà disfrutar d’un berenar durant l’horari de tutoria.
 
FRA JOAN BALLESTER
A l’escola de Campos, durant la segona setmana de febrer s’anirà amb ajuda dels i les cibermentores a totes les aules d’ESO a repetir el taller de «posters for dummies» que realitzaren a la formació de cibermentors. Aquest taller consisteix en fer un decàleg sobre el bon ús de les xarxes socials.
 
IES PORTO CRISTO
El dia 9 de febrer els i les cibermentores repetiran el taller d’imatge digital «Instagram irònic» que realitzaren a la formació de cibermentors. Aquest taller consisteix en fer una reflexió sobre l’instagram i fer dues alternatives artístiques amb l’aplicació que s’anomenen «cadàver exquisit» i «efecte kuleshov».

La primera consisteix en agafar tres fotografies de cibermentors i cibermentores i crear-ne una amb parts de les tres, amb l’aplicació d’instagram.

La segona consisteix en aplicar «l’efecte kuleshov» amb l’aplicació de disseny d’instagram, anomenada Layout. Aquest efecte és la visualització d’un home que mira tres fotografies diferents, a cada equip es mostra a l’home mirant una fotografia diferent i llavors en conjunt s’ha de debatre què mirava i quina cara posava.