torna

Detall de la notícia

Imatge 3234652

Baleares reivindica a Brussel·les la protecció de les persones consumidores en els establiments de benzineres no ateses

El director general de Consum i la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Francesc Dalmau i Isabel Castro, respectivament, han explicat avui a les patronals i als sindicats més representatius del sector de les benzineres els motius de la reunió prevista demà a Brussel·les amb la Comissió Europea.

La Unió Europea va aprovar recentment una directiva que el mes de desembre va ser transposada pel Govern d’Espanya i que permet la instal·lació de benzineres no ateses (sense personal).

Aquesta norma, contrària al Decret 31/2015, de 8 de maig, pel qual es regulen els drets dels consumidors i usuaris davant l’activitat de venda al públic a la menuda de gasolines i gasoils d’automoció en el territori de les Illes Balears, deixa en una situació de desprotecció total als consumidors de les Illes Balears, pel que fa a la seguretat de les persones i a determinats col·lectius amb dificultats de mobilitat, i amenaça de ser un risc per als treballadors actuals i llocs de feina futurs.

Malgrat que l’article 7 del Decret, que fa referència a la necessitat de tenir personal a les benzineres, està actualment suspès per sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, aquesta sentència es va recórrer al Tribunal Suprem, que ha admès a tràmit el recurs de cassació.

La Comissió Europea va considerar oportú fer una reunió amb totes les comunitats autònomes afectades i que han regulat en aquest sentit. (Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, Navarra, Astúries i les Illes Balears).

Per aquest motiu, demà el director general de Consum, Francesc Dalmau, es reunirà amb representants de la DG Grow de la Comissió Europea i de la Representació Espanyola a Brussel·les, per tal d’exposar l’impacte que tendrà a les Illes Balears la normativa europea que autoritza la instal•lació de benzineres sense personal.

Cal recordar que l’any 2017 hi va haver una mitjana de 1.273 treballadors i 56 autònoms en el sector del comerç minorista de combustible per a automoció en establiments especialitzats.

S’estima que per cada benzinera no atesa es perden sis llocs de feina. Patronals i sindicats de tot el territori espanyol han recollit més de 500 mil firmes en contra d’aquesta Directiva europea.

Han assistit a la reunió d’avui Jesús Salas i Ignacio Sànchez, president i vocal, respectivament, d’AESBA; Juan José Terso d’UGT, i Miquel Amengual de CCOO.