torna

Detall de la notícia

Imatge 3220190

El Govern culmina el procés per comprar l'edifici del Sindicat de Felanitx, amb la transferència de 4,4 milions al Consell de Mallorca

L’edifici del Sindicat de Felanitx podrà ser adquirit per part del Consell gràcies al conveni signat per traspassar 4,4, milions d’euros a la institució insular, procedents d’unes inversions estatutàries de l’any 2011 que no s’havien executat.
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat l’espai acompanyada per la vicepresidenta Bel Busquets; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el batle de Felanitx, Joan Xamena. També hi ha estat present Joan Barceló, germà de l’artista Miquel Barceló. Allà, han rebut les explicacions de Joan Adrover, un antic treballador que hi va fer feina durant 32 anys.
Armengol ha destacat que «avui és un dia important perquè estam més a prop que el Sindicat sigui un espai públic» i ha donat l'enhorabona al Consell. «Ara podrem començar el procés d'expropiació i el pla d'usos, a més de plantejar què ha de ser en el futur», ha indicat, per afegir que aquest és un projecte d'un parell de legislatures. Per la seva banda, Busquets ha ressaltat que «Felanitx va ser un centre neuràlgic de la viticultura i ara ho serà de la cultura». També ha ressaltat la feina feta per «recuperar les inversions estatutàries».
Amb aquesta actuació del Govern i el Consell es farà possible la recuperació d’aquest espai emblemàtic i la seva conversió en un centre d’arts internacional, promogut per l’artista Miquel Barceló. La intenció és que es transformi en un espai viu i dinàmic que combini aspectes com la formació de nous artistes i l’exposició de part de l’obra de Barceló i que aporti un valor cultural afegit a Felanitx, a tota la comarca i a Mallorca en general.
El Sindicat va estar en funcionament entre els anys 1919 i 1991 i fou declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2001. A principis de legislatura, el Govern va iniciar les gestions per poder-hi destinar els doblers procedents d’unes inversions estatutàries de 2011 que estaven a punt de caducar. Gràcies a la intermediació de la Conselleria d’Hisenda, es va aconseguir una pròrroga d’aquestes inversions, que d’aquesta manera no es van haver de retornar.

Amb aquest i altres projectes, com el futur Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, el Govern ha recuperat aquestes inversions que, d’una altra manera, s’haguessin perdut.