torna

Detall de la notícia

Imatge 3212635

La Inspecció de Treball i la Seguretat Social ha transformat 9.027 contractes en indefinits en el 2017 i acumula 20.000 transformacions en els darrers 3 anys

La Inspecció de Treball i la Seguretat Social (ITSS) ha efectuat un total de  17.833 actuacions d'inspecció en l'any 2017, segons ha anunciat avui el conseller de Treball, Iago Negueruela, i la directora general  de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, després d’haver participat a la Comissió Tripartida d’Inspecció de Treball i la Comissió Operativa d’ITSS a les Illes Balears, celebrades les dues avui mateix.

Les accions de control realitzades per la ITSS a les Illes Balears en matèria de relacions laborals i salut laboral en el 2017 han permès aixecar 1.069 actes d'infracció, un 8% més que l’any anterior, per un valor aproximat de 2,8 milions d'euros. Aquesta actuació ha afectat 14.123 treballadors, un 16% més que el 2016 quan van arribar a 12.138 treballadors.

El conseller Negueruela ha destacat l’estreta col·laboració que manté la Conselleria amb la Direcció General de la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Ministeri d’Ocupació, per dur a terme actuacions positives per als treballadors i treballadores de les Illes Balears.

Transformació a contractes indefinits

Una primera dada important destacada pel conseller és que durant 2017 s’aconseguiren transformar 9.027 contractes temporals a indefinits. Es tracta d’una xifra “elevada”, ja que és un 42% més que en el 2016. Neguruela ha expressat que si se sumen les transformacions acumulades des de 2015 s’obté que 20.000 treballadors ja han vist transformats els seus contractes en indefinits.

Així mateix, durant l’any passat es varen ampliar jornades laborals en 1.046 contractes, un 35% menys que a l’any anterior. El conseller ha explicat que aquest comportament, ja observat en els resultats del Pla de Lluita contra la Precarietat d’aquest estiu, respon a un millor comportament del mercat laboral a l’hora d’establir les condicions contractuals. De fet, gairebé tota la nova contractació ja es fa a temps complet.

Finalment, Les infraccions en matèria de salut laboral han crescut un 17,8% respecte a 2016, el que es tradueix en 614 infraccions. Així mateix, els requeriments relacionats amb prevenció de riscos laborals van augmentar en un 28,1% ja que es van registrar 3.229 requeriments.

Planificació de 2018

El 2018 la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social preveu augmentar les ordres de servei un 6% més que les registrades el 2017 i arribar a les 18.410. La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha planificat al voltant de la meitat de les actuacions previstes, d’acord amb les seves competències en matèria de riscos laborals així com en ocupació i relacions laborals, la qual cosa comporta una consolidació de la planificació respecte a 2016 i 2017.

Del total d’odres de servei, la Conselleria de Treball ha planificat un 22,5% adreçat a la prevenció de riscos laborals i un altre 22,5% a ocupació i relacions laborals.
Com a conseqüència, es duran a terme 4.142 actuacions en ocupació i relacions laborals, una xifra similar a la de 2017, entre les quals destaquen 1.487 ordres en matèria de contractació (temporalitat i parcialitat) i 840 en temps de treball (hores extres i temps de treball).

En matèria de prevenció de riscos laboral, també es realitzaran 4.142 actuacions; aquestes dades inclouen 2.310 visites a centres de treball per comprovar les condicions físiques en el treball (el que suposa un important increment del 19%, en especial per al sector de la construcció, on estan previstes 980 visites).

Com a novetat, enguany s'implementarà una campanya pilot d'inspecció per comprovar les condicions preventives en els contractes temporals, un sector on es produeix fins al 40% d'accidents laborals en els primers mesos de l'inici de la relació laboral, d'acord amb estudis propis de la direcció general de Treball, Economia Social i Salut Laboral del Govern.

Igualtat

El Govern mantindrà en el 2018 les campanyes d'inspecció per garantir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, tal com es recull en el Pacte Social contra els Violències Masclistes REACCIONA, i donant compliment així a la Llei d'Igualtat balear. Com a novetat, s'han incorporat actuacions matèria de prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere, per vigilar que es respecten els drets de maternitat, a més de planificar diferents actuacions per vigilar possibles casos de discriminació en l’accés al treball, en les relacions laborals (salaris), assetjament sexual o per raó de sexe i el compliment de mesures i plans d’igualtat, entre d’altres.