torna

Detall de la notícia

Imatge 3203866

Tots els centres educatius de les Illes Balears comptaran amb connexió de banda ampla ultraràpida

La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, i el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, han presentat un Conveni de col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i amb l’Entitat Pública Empresarial RED.ES per a l’extensió de l’accés a la banda ampla ultraràpida dels centres docents.


El conveni, que per part de la CAIB implica la participació de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, servirà, per mitjà d'un concurs amb una operadora de telefonia, per connectar en una mateixa xarxa els centres públics i concertats de les Illes Balears i donar-los accés a una banda ampla de 300 Mb.


"Les tecnologies i l’accés a internet són eines amb les quals un sistema educatiu del segle XXI ha de comptar sí o sí: Amb la connexió a internet amb banda ampla ultraràpida, els centres educatius de les Illes Balears estaran connectats amb el món, i podrem oferir als nostres alumnes la millor formació possible", ha explicat la vicepresidenta Bel Busquets.


El conseller Martí March ha destacat que la signatura d’aquest conveni, encara que es faci amb un any i mig de retard, és una bona noticia. A més, ha recordat que des d’Educació s’ha previst tot un seguit de mesures que complementen aquest augment de connectivitat:  la millora dels equipament tecnològics dels centres que en el pressupost de 2018 suposa 1 milió sis-cents mil euros; s’ha previst la licitació a una empresa externa del manteniment informàtic dels centres i es fomenta que les implantacions tecnològiques als centres es fonamentin en una línea pedagògica, a més de la formació adient per als docents.


Concretament, es beneficiaran del conveni 291 centres públics, dels quals 215 imparteixen educació primària, 71 educació secundària, 4 són centres integrats de formació professional i un és un centre d'educació especial. De moment, també s'han adherit al conveni 6 centres concertats, a l'espera que aquesta xifra encara s'incrementarà significativament durant les properes setmanes. Per tant, el conveni beneficiarà en un primer moment a un total aproximat de 115.230 alumnes de centres públics i a 3.400 alumnes dels centres concertats.


Dels 291 centres, actualment 175 ja estan connectats a la xarxa d'escoles i disposen d’una connexió per fibra òptica de 300 Mbps simètrics, mentre que els 116 centres  restants beneficiaris del conveni es connecten amb altres tecnologies (majoritàriament GigaADSL, però també 3G i satèl·lit) de manera que veuran augmentada la rapidesa de la seva connexió. Està previst que es doni als centres la mateixa connexió que al mercat residencial i que augmenti a mida que evolucioni el mercat.


El conveni preveu també donar cobertura WiFi a totes les aules dels centres beneficiaris i actualitzar els equips WiFi dels centres. D'aquesta manera, gràcies al WiFi a totes les aules s'hi podrà treballar amb dispositius sense fils i programari educatiu al núvol.


La inversió total màxima serà de 5,6 milions d'euros, que es finançaran amb l'aportació de 3,5 milions per part de l'Estat mitjançant la xarxa RED.ES i de 2 milions per part del Govern de les Illes Balears.


El cost de la connexió a internet de banda ampla és de 3.780.000 euros i el cost de donar cobertura WiFi de 1.840.800 euros.