torna

Detall de la notícia

Imatge 3174699

El Servei de Radioteràpia Oncològica de l'Hospital Mateu Orfila evitarà el 20 per cent dels desplaçaments anuals de pacients de Menorca

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat les instal·lacions del nou Servei de Radioteràpia Oncològica a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca, que aquest dilluns ja entren en funcionament. Es tracta d’una important fita per a la sanitat pública de Menorca, atès que, amb la posada en marxa d’aquest servei, s’evitaran devers 1.200 trasllats del centenar de pacients que fins ara havien de desplaçar-se a Mallorca per rebre tractament, d’un o dos mesos de durada, en sessions de deu minuts diaris. Això significa que s'evitaran el 20 per cent del total de desplaçaments de pacients de Menorca a Mallorca i a la península.

L’obertura de la nova unitat, per tant, tendrà un impacte molt beneficiós en la qualitat de vida tant dels mateixos pacients com també dels seus familiars. Cal recordar, a més, que els tractaments relacionats amb les malalties oncològiques suposen un dels motius principals de desplaçament de pacients de Menorca a l’Hospital Universitari Son Espases.

Acompanyada de la consellera de Salut, Patrícia Gómez; el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez; el president de Red Asistencial Juaneda, el Dr. Juan Alguersuari Bes, i el gerent de Juaneda Menorca, José Luis Bosch, la presidenta ha fet un recorregut per les instal·lacions de l’Hospital Mateu Orfila, on està ubicat el nou servei, dotat amb tecnologia d’última generació i amb un equip especialitzat format per sis professionals.

Armengol ha destacat el fet que el Govern té un plantejament estratègic "d'acostar els serveis sanitaris el més possible als malalts de Menorca, Eivissa i Formentera", per una banda, i per l'altra de millorar les condicions d'allotjament quan els malalts s'han de desplaçar a Palma.

La nova unitat ocupa una superfície de 482 m2 distribuïts en dues sales d’espera per als pacients; dues consultes; dos despatxos de física; una sala per al TAC Siemens Somaton; un control d’operadores; un búnquer per a l’accelerador lineal d’electrons Varian Clinac iX; i un magatzem, a més de les zones per al personal.

L’equip del nou servei de radioteràpia oncològica està format per:

- Una metgessa especialista en radioteràpia oncològica
- Una física especialista en radiofísica hospitalària
- Dos tècnics de radioteràpia
- Un tècnic de radioteràpia i radiodiagnòstic
- Una infermera

Tots ells comptaran amb el suport i l’experiència dels serveis de radioteràpia de l’Hospital Juaneda Miramar i de l’Hospital Can Misses.

L’obra civil del nou servei de radioteràpia a l’Hospital Mateu Orfila es va adjudicar a l’empresa M Polo per un pressupost de quasi un milió d’euros, mentre que el servei de radioteràpia es va adjudicar, conjuntament amb Eivissa, a Servicios de Radioterapia y Ocología SLU (grup Policlínica Miramar) i Servicios Integrales de Sanidad SL (grup Juaneda).

Les obres es van iniciar el 14 de setembre de l’any passat, amb un calendari d’execució de vuit mesos per a l’obra civil i de sis mesos per a la posada en marxa posterior del servei. S’han complert, per tant, els terminis fixats inicialment.

La nova unitat rebrà els primers usuaris aquest proper dilluns i es preveu que, en el primer any de posada en marxa, pugui atendre al voltant de 120 pacients per a tot tipus de tractaments oncològics, excepte pacients pediàtrics; TBI (irradiació corporal total) i braquiteràpia (un tractament específic per al càncer de pròstata). En aquests casos puntuals, els pacients es derivaran a l’hospital de referència a Mallorca.

Els pacients seran atesos a la consulta de la metgessa de radioteràpia oncològica i, posteriorment, se sotmetran a un TAC amb l’objectiu de poder delimitar la zona a tractar a fi de planificar la radioteràpia de manera que afecti el més mínim possible els teixits i òrgans sans que envolten el tumor. A partir d’aquí, el pacient iniciarà el tractament de radioteràpia, que, en la majoria dels casos, té una durada d’entre 4 i 8 setmanes quan té finalitats curatives i que és d’entre 1 i 10 sessions en els casos de tractaments pal·liatius. S’administren diàriament, de dilluns a divendres, i les sessions duren 10 minuts.


Millores a l’Àrea de Salut de Menorca

La posada en marxa de la radioteràpia oncològica a Menorca representa un gran pas per a sanitat pública, que s’afegeix a altres millores que s’ha impulsat des de la Conselleria de Salut en benefici dels ciutadans de l’illa. Així, des de l’1 de maig del 2016, Menorca compta amb un servei ininterromput per a evacuacions sanitàries urgents, amb un avió ambulància del 061 operatiu les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

Convé destacar també que, des del novembre de 2016, l’Hospital Mateu Orfila disposa d’un servei de cirurgia pediàtrica que funciona amb especialistes de Son Espases que passen consulta i duen a terme intervencions quirúrgiques. Durant el primer any s'han dut a terme 29 intervencions i n'hi ha cinc més de programades per a la propera setmana.

Per altra banda, el febrer de 2016 es va posar en marxa la nova tècnica per part de la Unitat de Mama de l’Hospital Mateu Orfila per poder realitzar biòpsies del gangli sentinella, que evita el trasllat a Mallorca de devers 60 pacients amb càncer de mama cada any.

Des del punt de vista de la millora en equipaments i infraestructures sanitàries, ben aviat començaran obres al Centre de Salut Verge del Toro de Maó que suposaran una inversió de 303.791 euros; s’estan enllestint les obres de millora de l’accés al centre de salut Canal Salat de Ciutadella per un import de 49.386 euros i ja està adjudicat el projecte per a construir un segon gabinet per a cirurgia ambulatòria a l'Hospital Mateu Orfila amb una inversió de 240.000 € per a l'obra civil i de 225.000 € per a equipament.

Des del Servei de Salut també s'està treballant per tirar endavant un nou centre de salut a Alaior, atenent així la demanda plantajada pels professionals del Centre d'Atenció Primària.