torna

Detall de la notícia

Imatge 3163914

El Govern defensa a Menorca la necessitat de regular la xarxa de guarderies per garantir-ne unes condicions mínimes

La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, s’han reunit avui amb els representants de diferents col·lectius relacionats amb l’educació infantil de 0-3 anys a Menorca. La reunió s’ha plantejat amb l’objectiu d’explicar les característiques del decret que està elaborant Serveis Socials per regular els centres assistencials per a infants de 0-3 anys, que es coneixen com a “guarderies”.
 
A més dels consellers també han assistit a la reunió els directors generals de Planificació i Serveis Socials, Andreu Horrach, i d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el conseller de Cultura i Educació del Consell, Miquel Àngel Maria; i el delegat d’Educació a Menorca, Joan Marquès. Per altra banda, entre els col·lectius convidats es troben els representants de les l’escoles 0-3, de l’Observatori de la Primera Infància i Família, del Consell Escolar de Menorca, dels regidors d’Educació, de FAPA Menorca i dels representants sindicals.
 
Santiago ha explicat que el decret es troba actualment en fase d’estudi i debat i ha remarcat que “és una qüestió de responsabilitat institucional regular les guarderies, ja que el Govern no pot girar l’esquena a una realitat que existeix des de fa anys a les nostres illes”. Actualment, hi ha un nombre indeterminat de centres que atenen infants menors de tres anys (guarderies), els quals no figuren a cap registre, no estan sotmesos a unes condicions mínimes (espais, qualificació dels professionals, ràtios, etc) i als quals només se’ls demana una llicència d’activitat municipal per poder funcionar. Ens hem compromes a er una mesa d'experts per 
 
Aquest buit normatiu que ara es vol ordenar ve derivat d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de l’any 2010, que establia que el Decret 60/2008 que regula les condicions de les escoletes educatives només  afectava els centres educatius (escoletes) i no centres assistencials (guarderies). Com a conseqüència d’aquesta sentència, les guarderies, quedaren al marge de qualsevol normativa.
 
Des del Govern s’ha aclarit que l’elaboració del decret que regularà aquesta xarxa de centres no suposa cap canvi en la política que fins d’ara s’ha duit a terme per part de l’executiu. En aquest sentit, es continua apostant perquè l'Educació Infantil sigui una etapa educativa i no només assistencial. En aquest sentit, March ha recordat que “des de l’any 2015, aquest Govern ha invertit en les escoletes educatives quasi 5.187.950 euros d’euros, cinc vegades més del que es va invertir en tota la legislatura passada (970.924 euros)”.

Tant Santiago com March han valorat la reunió d'avui de manera positiva i han manifestat el seu compromís en un model educatiu per a l’etapa de 0/3 anys. “Tots coincidim en voler un model educatiu i també en el fet en que no podem permetre que les guarderies es puguin obrir només amb una llicència municipal. Ens comprometem”, ha afirmat Santiago, “a crear una mesa d’experts tant de l’àmbit social com jurídic i educatiu, amb la idea de continuar treballant en l’elaboració del decret i en la millora a l’atenció a la primera infància”.