torna

Detall de la notícia

Imatge 3163311

Internacionalització, innovació i tecnologia i formació en capital humà, tres de les principals línies d'actuació del futur pla d'Indústria de les Illes Balears

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha explicat que el futur Pla d’Indústria de les Illes Balears tindrà com a principals línies d’actuació polítiques d’internacionalització, de promoció de la innovació i tecnologia industrial i de formació en capital humà per impulsar el desenvolupament industrial i reforçar-ne el seu pes en l’economia de les Illes. Negueruela, que ha comparegut avui  a la comissió d’Economia del Parlament, ha informat que  el Pla d’Indústria 2017-2025 es troba en la darrera fase de preparació i es presentarà properament.

Un altre aspecte que abordarà aquest document, consensuat des del diàleg social a través de les Meses del Pacte per la Competitivitat, la Qualitat d’Ocupació i el Progrés Social, és cercar vies que facilitin el finançament específic per al desenvolupament industrial.

El conseller ha destacat que la indústria balear ha perdut pes específic en els darrers anys, i en especial d’ençà la crisi econòmica. En concret, ha indicat que el pes de la indústria manufacturera en el VAB balear ha passat del 9% en el 2008 al 7,5% en el 2015. Per tant, les mesures plantejades es dirigiran a recuperar i impulsar aquest sector, dins el marc de la millora i diversificació del model productiu de les Illes Balears.

Així mateix, i dins la tasca iniciada per la Direcció General de Política Industrial, juntament amb les empreses industrials de les Illes, ja es compta amb una identificació dels sectors estratègics que cal reforçar degut a que són activitats amb una alta especialització, valor afegit i potencial de creixement: sector nàutic industrial (construcció, reparació i manteniment d’embarcacions); moda (calçat i complements, bijuteria, joieria i tèxtil), hàbitat (moble i fusta, pedra, tractament de piscines, ceràmica i revestiments, tèxtil de la llar i jardineria) i agroalimentari (processament d’aliments i fabricació de begudes). A més, també s’identifiquen com a estratègics per la seva transversalitat el sector tecnològic i les indústries culturals.

El conseller també ha advertit que el Pla Industrial tindrà una especial cura per la realitat territorial de cada illa, ja que el pes de la indústria no és homogeni. Així, a Mallorca, la indústria manufacturera suposa un 4,5% de l’economia insular, amb major presència de l’activitat d’alimentació i begudes, fusteria metàl·lica, reparació i instal·lació de maquinària nàutica i moble fusta; a Menorca, el pes del la indústria a la seva economia és del 7,3%, amb major incidència a l’alimentació i begudes, calçat i cuiro, fusteria metàl·lica, reparació i instal·lació de maquinària i la bijuteria. A Eivissa, el VAB industrial és del 3,3 (reparació i instal·lació de maquinària, alimentació i begudes fusteria metàl·lica i fusta i mobles).