torna

Detall de la notícia

Imatge 3156419

El Govern posarà en marxa un programa d'inserció laboral per garantir una feina a totes les dones víctimes de violències masclistes

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i la consellera de Presidència, Pilar Costa, han presentat avui un nou programa que entrarà en vigor en els primers mesos de 2018 per garantir la inserció laboral i la independència econòmica de les dones aturades que han patit la violència masclista.

Aquesta mesura s’inclou en el programa Reaccionem, que impulsa la la conselleria de Presidència a través de l’IB Dona, i que inclou un conjunt de mesures per combatre les violències masclistes a les Illes Balears. A la presentació d’aquest programa també hi ha assistit els directors generals d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, i de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, així com la directora de IBdona, Rosa Cursach Salas.
El programa garantirà, a través del SOIB, la contractació de totes les dones víctimes de violències masclistes, durant una durada d’un any. L’accés al programa es podrà podruir en qualsevol moment de l’any, en funció de les circumstàncies personals de cada dona, així que l’accés és obert i permanent.
Per aquest motiu, s’estableix un pressupost mínim de 2 milions d’euros, amb crèdit obert, per garantir la cobertura de totes les dones que s’ajustin al programa. Les contractacions es faran a través de corporacions locals, empreses públiques i entitats sense ànim de lucre; encara que cadascuna de les beneficiàries cobrarà segons cada conveni col·lectiu vigent, s’estima que la mitjana dels salaris rondaran els 1.800 euros bruts.

1.513 usuaries d’IB Dona.
Per la seva banda, la consellera de Presidència, Pilar Costa Serra, ha indicat que una de les línies estratègiques del pla de "Mesures contra les violències masclistes 2017-2020" és la de l’Accés i entorn de treball lliures de violències masclistes, que té entre els seus objectius fomentar la independència econòmica de les dones, a més de Combatre la discriminació en l’àmbit laboral; combatre l’assetjament sexual en l’àmbit laboral; Col·laborar amb el teixit empresarial per implantar plans d’igualtat i Capacitar els treballadors i les treballadores per lluitar contra les violències masclistes.

A la Memòria de l’IBDONA de 2016 s’indica que un dels principals motius de les dones víctimes de violència masclista per no interposar denúncia és la forta dependència emocional i econòmica cap a la seva parella. Així, Costa ha recordat que durant l’any 2016, l’IBdona va atendre un total de 2.575 usuàries (1.914 a Mallorca, 135 a Menorca, 505 a Eivissa i 21 a Formentera), el perfil de les quals és el d’una dona fadrina d’entre 35 i 44 anys, i de nacionalitat espanyola, amb dos fills i amb un nivell d’estudis de primària, que es troba en situació laboral activa i obté uns ingressos econòmics d’entre 600 i 1.200 euros mensuals.

D’aquestes consultes, 1513 (el 59%) ho foren per maltractament, de les quals només aproximadament el 50% de les dones havien presentat denúncia, sent els principal motiu de no interposar-la la forta dependència emocional i econòmica cap a la seva parella.

Des de l’Institut de la Dona, a més de tenir com a objectiu prioritari atendre de manera integral els casos de violència masclista, s’ofereix informació, orientació i assessorament a les dones en aspectes socials, jurídics, laborals i en violència masclista.