torna

Detall de la notícia

Imatge 3155372

El CEI-IB i la Direcció General d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut organitzen la jornada "Reptes ètics de la recerca en salut del s. XXI"

La Jornada “Reptes ètics de la recerca en salut del s. XXI”, que tendrà lloc el proper 10 de novembre a la seu del Col•legi de Metges, ha estat organitzada pel Comitè d’Ètica de la Investigació de les Illes Balears (CEI-IB) i la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut de la Conselleria de Salut, i ha comptat amb la col•laboració de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del Col•legi de Metges de les Illes Balears (COMIB).

L’objectiu de la jornada és proporcionar formació als membres del CEI-IB i investigadors en aspectes avançats relacionats amb l’ètica de la recerca en salut i promoure-hi el debat, per tal de fomentar i assegurar la protecció dels drets, la seguretat i el benestar dels participants en investigacions amb éssers humans.

La inauguració de la jornada serà a càrrec de Margalida Frontera, directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut; Joan Bargay, president del CEI-IB, i Antoni Bennàssar, president del COMIB.

Es comptarà amb la participació de destacats experts com ara Cristina Gómez de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades; Lourdes Cabrera i Javier Arias de l’Hospital Clínic de San Carlos; Marta Pavía de SCREN (Spanish Clinicial Research Network), i Manuel M. Morente del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques.

Els temes que s’analitzaran inclouran la protecció jurídica en l’ús de mostres biològiques per a recerca, el paper dels representants dels pacients en els comitès d’ètica de la investigació amb medicaments, o l’ús de teràpies avançades, entre d’altres.

La inscripció a la jornada és gratuïta i es pot fer a través del web ceisalut.caib.es.

L’Hospital aplica aquestes tècniques preventives a quatre mil embarassades cada any de Son Espases i de Son Llàtzer
Unificar el cribratge prenatal a les Illes Balears i establir indicadors de qualitat per millorar el diagnòstic són alguns dels objectius
El Servei d’Anàlisis Clíniques i el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases han organitzat una jornada sobre l’actualització de les tècniques de cribratge i el diagnòstic prenatal d’anomalies congènites i preeclàmpsia, que consisteix en una apujada de la pressió arterial ocasionada per l’embaràs que pot afectar tant el fetus com la gestant.
 
En la Jornada s’han tractat tres objectius clars: establir mètodes de cribratge dels factors materns i biomarcadors en el primer, el segon i el tercer trimestre de la gestació que permetin seleccionar les gestants de risc; unificar el cribratge prenatal a les Illes Balears i establir indicadors de qualitat per millorar el diagnòstic d’anomalies congènites, i implantar protocols que ajudin a prevenir la preeclàmpsia i a millorar l’actuació clínica d’aquest problema de salut.
 
La Jornada ha consistit en ponències a càrrec de professionals sanitaris procedents dels serveis d’Anàlisis Clíniques, d’Obstetrícia i Ginecologia i de Genètica, tant de Son Espases com d’altres hospitals de la resta de l’Estat. Hi han assistit professionals de la salut implicats en el diagnòstic prenatal i en la preeclàmpsia.