torna

Detall de la notícia

Imatge 3155364

Gómez reclamarà en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut mesures per fidelitzar els professionals i compensar la insularitat

La consellera de Salut, Patricia Gómez, assisteix avui al Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, convocat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. En la reunió està previst abordar, entre altres qüestions, la modificació del Decret de prescripció infermera, l’estudi de mesures per pal•liar la manca de metges en el sistema sanitari públic i la creació de la comissió institucional per a la talidomida.

En relació amb la manca de professionals de la medicina, que s’abordarà en la reunió, Gómez ha insistit que és un problema que preocupa de manera especial a les Illes Balears ja que d’aquí a cinc anys s’hauran jubilat 329 metges i el Servei de Salut ja preveu, a curt termini, dificultats per cobrir places de pediatres, anestesistes, radiòlegs, reumatòlegs, metges de família, neurocirurgians, cirurgians plàstics i cirurgians pediàtrics. “S’han d’estudiar mesures per incentivar i fidelitzar els professionals, sobretot per compensar la insularitat”, ha insistit la consellera de Salut, qui s’ha mostrat partidària de considerar increments salarials i adaptacions horàries de la jornada, entre altres possibilitats, i així ho reclamarà en el Ple d’avui.

Quant a la reforma del Decret de prescripció infermera, la consellera considera positiu que s’hagi arribat a “un consens mínim”, però ha insistit que no resol realment els problemes dels usuaris ni millora la pràctica clínica. Així, ha indicat que la solució més adequada hauria estat modificar la Llei 29/ 2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, incorporant-hi les infermeres com a prescriptores en l’àmbit de les seves competències.

Pel que fa a l’atenció a les persones afectades per la talidomida, Gómez ha demanat disculpes pel fet que s’hagin hagut de suspendre cites en espera de consensuar el protocol d’actuació amb les altres comunitats, a petició expressa del Ministeri de Sanitat.

La consellera ha lamentat que el Ministeri no hagi inclòs en l’ordre del dia de la reunió diversos punts plantejats per la Conselleria de Salut de les Illes Balears, entre els quals destaca la petició de derogació del Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les prestacions, les propostes de reforma del sistema de finançament autonòmic o l’elaboració d’un pla integral de lluita contra el tràfic de persones amb la finalitat d’explotació sexual.