torna

Detall de la notícia

Imatge 3141520

Cinc artistes intervenen el barri de Pere Garau de Palma en la final d'Art Jove d'Arts Visuals

Natalia Farriñas ha estat la guanyadora del primer premi, dotat amb 1.000 €, del certamen Art Jove d'Arts Visuals amb un projecte que recupera el cinema Fantasio del barri Pere Garau de Palma. En aquesta edició un total de cinc finalistes han intervingut artísticament indrets del barri. L'artista guanyadora participarà com artista convidada als festivals Inund'ART de Girona i Shandynamiques de Cerbère (França). A més, cada participant ha rebut 1.000 € en concepte de producció de l'obra.
 
La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través del programa cultural Art Jove que impulsa l’Institut Balear de la Joventut (IBJove), ha convocat aquest dissabte 4 de novembre la Final del certamen d'Arts Visuals, que ha consistit en un recorregut per les cinc intervencions artístiques dels finalistes en el barri i que s’ha iniciat des del Mercat de Pere Garau a migdia. 

 
La Conselleria col·labora amb l’Ajuntament de Palma per convocar aquest certamen que intenta repensar, estimular i dinamitzar determinades barriades, i interactuar i interpel·lar als seus veïnats sobre la realitat dels seus carrers, com en l’anterior edició va ser El Terreno, de Palma. El batle de Palma, Antoni Noguera, i el director d'IBJove, Joan Ferrà, han assistit a la final.

Els projectes finalistes són:

1. Lorena Gutiérrez, “Intervenim/Intervenimos”
    Plaça del Mercat de Pere Garau 

L’artista ha treballat conjuntament amb les usuàries del centre socioeducatiu Es Fusteret, que integra menors d’entre 14 i 19 anys. Han configurat un projecte artístic i pedagògic compartit: després de conèixer i identificar el problema de la neteja a la barriada, s’ha proposat crear unes escultures fetes amb deixalles per conscienciar sobre el fems i les possibilitats del reciclatge i, per fer-ho, interactuaran amb la gent del mercat de Pere Garau.  

2. Rosa Caterina Bosch, “Herbari”
    Diferents localitzacions.

Una investigació sobre l’origen i les característiques de la flora de Pere Garau, que es presenta diversa, com si fos un reflex de la seva població, s’ha recollit en un particular herbari: intervencions murals en diverses localitzacions mostren les plantes i flors de la barriada, en un recorregut que a més ens indica el nom popular i el científic, per deixar constància i un rastre natural d’una zona de Ciutat conformada per horts a principis del segle XX. 

3. Natalia Fariñas, “X Box”
C/ de Joan Bauzà, 12

 El cinema Fantasio fou una sala d’origen popular en la seva obertura a meitat dels anys 30 del segle XX i va esdevenir sala X als anys 80, per desaparèixer més tard. La intervenció de la creadora vol retornar el cinema a la barriada i als seus habitants. Per això, ha recuperat la façana i ha pensat una sèrie de dispositius perquè el Fantasio torni a projectar imatges i els veïnats en puguin gaudir novament. 

4. Sergio Monje, Sense títol

L’impacte de la pressió turística es deixa sentir a tots els racons de Palma. També a la barriada de Pere Garau. Per tractar qüestions com el turisme sostenible o la gentrificació, entre d’altres, l’artista ha llogat un apartament de la plataforma d’allotjaments Airbnb on es duen a terme xerrades obertes al públic amb especialistes i col·lectius com Terraferida, Ciutat per a qui l’habita, Flipau amb Pere Garau i Xavier Riera. S'han presentat les conclusions en format d’instal·lació al mateix lloc. 

5. Guillem Portell, “Pere en festes”
C/ de Pere Llobera (entre la cantonada de P. Dante i la de Bartomeu Torres)

Acció que vol aconseguir que la barriada tingui unes festes (com solen ser les patronals) que integrin tots els habitants i que els identifiquin, ja que no existeixen com a tals. Una celebració entesa com a element de cohesió de la barriada. L’artista actuarà com a agent mediador per a la seva constitució i organització entre les associacions. S’ha d’escollir dia i tipus de celebració, com a punt de trobada i intercanvi, que no s’han fet efectius encara entre els veïnats.

Artistes convidats dins el programa d'intercanvis Art Pertot
 
El certamen d’Arts Visuals d’Art Jove col·labora amb el programa d’intercanvis Art Pertot, que organitzen conjuntament IBJove amb l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Inund’ART i l’associació Shandynamiques de Cerbère, i a través del qual facilita la participació de joves d'arreu a participar, a banda del certamen d'Art Jove d'Arts Visuals, als festivals inund’ART (Girona) i al Festival Manifestation Arts Public de Cerbère (França) per a desenvolupar un projecte d’intervenció a l’espai públic en cadascun dels festivals.És per això que en aquesta edició del certamen d'Arts Visuals d'Art Jove s'ha convidat els següents artistes:

Rébecca Konforti, Sense títol
Cantonada C/ de Lluís Martí amb C/ de Benet Pons i Fàbregues
CP Son Canals. Plaça de Jorge Luis Borges

La instal·lació a partir de pintures sobre paper, adherides a les parets exteriors de dos indrets diferents, pretén desafiar durant un temps l’atenció dels transeünts, que es convertiran en espectadors per sorpresa. Les pintures s’indicaran en un mapa i s’hauran de trobar, com una recerca del tresor. Això possibilitarà poder trobar altres pintures de la zona i crearà circulacions, intercanvis i fluxos ara mateix absents. 

LHRC, Sense títol 
C/ de Pere Llobera (entre la cantonada de P. Dante i la de Bartomeu Torres)
 
Fer que els veïnats es trobin per deixar palesa la manca d’espais públics i comuns al barri. És la intenció del col·lectiu LHRC, que ho aconseguirà a partir de la creació d’un tipus de xarxa que acollirà diverses activitats organitzades amb les associacions de veïnats. La idea és trobar-se en diverses reunions per recollir propostes que puguin millorar determinats aspectes del barri. Una espècie d’estenedor de les idees de tots.