torna

Detall de la notícia

Imatge 3095725

El Govern tendrà enllestit a finals de 2018 l'estudi dels perfils dels professionals de la joventut que permetrà definir la professió per atendre millor les necessitats i interessos dels joves

 

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través del director de l’Institut Balear de la Joventut (IBJove), Joan Ferrà, s’ha compromès a tenir enllestit a finals de 2018 el document de perfils professionals de la joventut de les Illes Balears, l’instrument que permetrà definir el perfil formatiu i laboral d’aquests treballadors, així com les funcions que desenvolupen. L’objectiu final d’aquesta iniciativa és establir un marc comú de la professió que serveixi a les diferents institucions per organitzar els seus recursos en favor d’una millor atenció a les necessitats i interessos dels més de 200.000 joves que viuen a les Illes Balears.

Ferrà ha fet aquest anunci durant la inauguració de les segones jornades de professionals de la joventut que ha organitzat aquest dijous i divendres a l’alberg de La Vinyeta de Ciutadella la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General d’Esports i Joventut, concretament IBJove, a Ciutadella (Menorca), en col·laboració amb l’Associació de Professionals de la Joventut de les Illes Balears (APROJIB) i el Consell Insular de Menorca. L’acte inaugural ha comptat també amb la presència del conseller menorquí d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, els directors insulars de joventut de Mallorca, Àlex Segura, de Menorca, Pilar Carrasco, i d’Eivissa, Fernando Gómez, i de Nati Benejam, regidora de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Ciutadella, així com amb el president d’APROJIB, Miquel Àngel Marroig.

El mapa de professionals de la joventut en xifres

Durant la trobada, la responsable de l’Observatori de la Joventut de les Illes Balears, Assumpta Mas, ha donat a conèixer els resultats de l’enquesta que ha realitzat aquest organisme, que depèn d’IBJove, per conèixer el mapa de professionals de la joventut en els municipis de la Comunitat Autònoma.
 
De l’estudi es desprèn que en els darrers set anys el nombre de tècnics de joventut i d’informadors juvenils ha disminuït a pràcticament la meitat (de 45 a 25 els primers, i de 46 a 25 els segons), mentre que s’ha mantengut el de directors i/o monitors de temps lliure (de 22 a 21) i ha augmentat el de dinamitzadors juvenils (de 24 a 35). Mas ha explicat que d’això es pot deduir que mentre s’ha incrementat la contractació de persones que fan feina directa amb els joves, ha davallat la de professionals dedicats a elaborar polítiques de joventut.

D’altra banda, l’estudi estableix que la totalitat dels 43 ajuntaments (34 de Mallorca, 4 de Menorca, 4 d’Eivissa i 1 de Formentera) que han contestat l’enquesta tenen regidoria de Joventut, si bé la gran majoria, el 76%, la tenen compartida amb altres matèries.

Abans, l’expert en joventut i impulsor del blog “Trabajar con jóvenes”, Juan Francisco Berenguer Martínez, ha ofert una xerrada on ha parlat dels beneficis del treball en xarxa entre els professionals de la joventut.

Precisament, la necessitat d’impulsar la col·laboració entre el col·lectiu en benefici dels joves ha estat un dels eixos centrals de les jornades que fins avui divendres han reunit a Ciutadella més de 60 professionals de la joventut (representants institucionals, tècnics, dinamitzadors, informadors, etc.) procedents de les diferents illes.

Durant l’horabaixa d’ahir, es va dur a terme un taller formatiu del treball en xarxa i, posteriorment, es visità el centre jove de Ciutadella.

Avui, Carles Vila, representant de l’Associació de Professionals la Joventut de Catalunya han presentat el document de perfils professionals que ha elaborat, per, acte seguit, debatre la situació d’aquest col·lectiu amb els seus homòlegs de Balears, Miquel Àngel Marroig, i el País Valencià, Noelia Valero.