torna

Detall de la notícia

Imatge 3095657

El Govern es compromet a una segona fase d'excavacions a la fossa de Montuïri

Aquest dilluns han comparegut per fer valoració final dels dotze dies de feines d’excavació a la fossa de Montuïri, que ja han finalitzat, la consellera Fanny Tur, el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, i el batle de Montuïri, Joan Verger, juntament amb els familiars de les víctimes i els arqueòlegs i voluntaris que han treballat en l’excavació al cementeri de Montuïri.
 
La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha confirmat que els cossos que es cercaven dels quatre campaners afusellats durant la Guerra Civil no s’han pogut localitzar. “Les excavacions no han tengut el resultat que tots esperàvem”, ha dit la consellera, a la qual cosa ha afegit que com que “tècnicament se’ns ha confirmat que és possible una segona fase, la proposarem a la Comissió Tècnica, dedicant el compromís pressupostari i l’esforç que sigui necessari, per complementar aquesta primera fase, i sempre amb la col·laboració de l’Ajuntament”.
 
Les tasques d’excavació per part de l’equip tècnic de la Societat Aranzadi s’han centrat en diferents localitzacions del cementeri, però tot i així els cossos no han aparegut. Francisca Cardona, coordinadora de l’excavació, ha explicat que “queda una zona molt concreta per intervenir, just davall del forn –de vegetals- que actualment està en ús i esperem que més endavant es pugui mirar si davall hi hagués els cossos”. 
 
S’ha treballat en tres indrets concrets del cementeri on els estudis i fonts orals situaven els cossos: un és l’indret que es va obrir el primer dia (la zona enjardinada que es va començar a obrir des del mur fins a la zona central de la cisterna), després es va excavar la zona interior del cementeri on està situada la fossa sèptica –segons fonts, quan es va construir es varen trobar ossos-, i finalment la localització que es troba al costat del forn.
 
Cardona ha agraït la feina a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a la Comissió Tècnica, a Memòria de Mallorca i a l’Ajuntament, a l’equip tècnic i voluntaris, i a les famílies per al seu “suport i comprensió”.
 
La representant de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha demanat obrir el procés perquè el Consell de Mallorca emeti expedient per catalogar l’indret com a espai de memòria perquè tengui protecció supramunicipal i sigui declarat Bé d'Interès Cultural (BIC).
 
Des de la Conselleria no es descarta seguir treballant amb una segona fase al cementeri de Montuïri per tal de localitzar els cossos dels quatre campaners afusellats. Fanny Tur ha remarcat el compromís del Govern per continuar treballant per la memòria, la justícia, la reparació i la dignitat de les víctimes del feixisme.