torna

Detall de la notícia

Imatge 3083011

Els mallorquins Lola Fernández i Toni Salom, seleccionats a l'Open Portfolio del Festival Internacional de Gravat de Bilbao

Els il·lustradors mallorquins Lola Fernández Corral i Toni Salom participaran a l’Open Portfolio del Festival Internacional de Gravat de Bilbao (FIG) 2017. L’Open Portfolio és un conjunt de visionats de portfoli que organitza el festival els dies 27 i 28 d’octubre a Bilbao, com a preàmbul al FIG Bilbao, que té lloc del 16 al 19 de novembre.

La Conselleria de Cultura, participació i Esports del Govern, a través de l'Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC), ha arribat a un acord amb els organitzadors del FIG per impulsar la presència de creadors de l’arxipèlag en aquest festival de gravat, i facilitar l’accés dels artistes a la informació necessària per presentar-se als visionats de portfoli,  fent-se càrrec de les despeses de desplaçament i allotjament dels seleccionats. Amb aportacions com aquesta i com les que s’han fet a altres esdeveniments estratègics com la col·laboració amb el festival Les Rencontres de la Photographie a Arles, quan es varen pagar les acreditacions i visionats dels 11 fotògrafs de les Balears que participaven al festival, o amb PHotoEspaña, quan l’ILLENC va oferir 10 beques a fotògrafs illencs per participar al festival, s’assegura la participació de fotògrafs professionals de les illes a esdeveniments internacionals de gran prestigi i rellevància.

La participació als visionats permet als artistes visuals explorar noves oportunitats per consolidar les seves trajectòries professionals. Des de l’Institut d’Estudis Baleàrics es potencia aquesta eina de difusió a través de la participació a festivals com els esmentats, però també convidant comissaris de primer nivell a les Illes Balears, com s’ha fet fa poc amb col·laboració amb l’Institut Ramon Llull coincidint amb la Nit de l'Art de Palma, per exemple.

Els visionats de l’Open Portfolio de Bilbao estan dirigits a artistes emergents que focalitzen la seva pràctica en el camp de l’obra gràfica (gravat, xilografia, serigrafia, litografia i impressió digital). Els dos il·lustradors mallorquins figuren entre els 16 artistes internacionals que han estat seleccionats per formar part d’aquesta trobada entre creadors i professionals. Durant els dies 27 i 28 d’octubre els 16 creadors es reuniran a l’Edificio Ensanche de la ciutat per donar a conèixer la seva obra. En aquest espai es podrà parlar amb els gravadors, comprar obres i gaudir d’exhibicions en directe. Després les obres es mantindran a l’edifici en una exposició col·lectiva durant 10 dies.

Entre els 16 seleccionats, quatre passaran a una fase final que tindrà lloc el 18 de novembre al Palacio Euskalduna. L’organització atorga un premi a un dels artistes, que consisteix en una beca de residència a la prestigiosa Fundació Ciec de Betanzos i la presència amb un espai expositiu a FIG 2018.

FIG Bilbao és un projecte internacional d'investigació i promoció compromès amb l'obra gràfica que enguany celebra la seva sisena edició al Palacio Euskalduna de Bilbao. Des de la seva primera edició, el Festival dóna suport als artistes emergents i impulsa la seva carrera professional a través de beques d'estudi, organització d'exposicions i iniciatives com el programa Open Portfolio.

Lola Fernández Corral (1993) neix a Madrid però creix a Mallorca. Graduada en Belles Arts amb Matrícula d'Honor per la UCLM (2011-2015), es trasllada a Madrid per cursar el Màster en mitjans d'impressió gràfica, il·lustració i encunyació artística impartit a l'Escola de Gravat de la Real Casa de Moneda i Timbre. Ha realitzat pràctiques d'empresa en el Taller d'obra gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca i a l'Escola d'Arte Cruz Novillo de Cuenca. Ha rebut la Menció d'Honor en el X Premi Internacional de Gravat i Vi. Bodega Dinastia Vivanco, i ha estat seleccionada en el Certamen nacional de gravat José Caballero (Las Rozas, 2017 ) i selecionada en el XVI Certamen Joves Creadors (Madrid,calcografia Nacional, 2016 i 2017).

Web de Lola Fernández