torna

Detall de la notícia

Imatge 3079335

Menorca disposa d'una nova consulta d'optometria a l'UBS des Mercadal

L’Àrea de Salut de Menorca disposa, des d’avui, d’una nova consulta d’optometria que estarà ubicada a la Unitat Bàsica de Salut (UBS) des Mercadal. Aquesta consulta s’afegeix a les dues que ja hi ha en servei a l’Hospital Mateu Orfila i al Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella). La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat la nova consulta, que vol fer més accessible els serveis d’atenció especialitzada als ciutadans de l’illa a través de la xarxa de centres de primària.

La consulta està ubicada al primer pis de l’UBS des Mercadal, en un espai que fins ara s’utilitzava com a magatzem i que complia les condicions idònies per acollir el nou servei. Es tracta d’un espai on s’ha instal•lat un equip de climatització i tot l’equipament tècnic necessari, amb una inversió de 31.236 euros. La consulta estarà oberta devers set dies cada mes, en horari tant de matí com de capvespre, per atendre infants de 3 i 4 anys del Programa de Salut Infantojuvenil (PSI), pacients pediàtrics i adults que, en tots els casos, hi derivin les consultes de pediatria o els metges de família d’atenció primària.

La posada en funcionament d’aquesta nova consulta ha estat possible gràcies a l’ampliació de la plantilla del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Mateu Orfila. Amb un equip de 7 oftalmòlegs i 3 optometristes, el passat mes de maig s’hi va incorporar un quart optometrista. Aquest fet, juntament amb una reorganització interna que s’ha duit a terme en el Servei, ha permès millorar notablement l’atenció a la ciutadania i reduir les llistes d’espera.

Fins al mes de maig, tots els pacients que es derivaven a la consulta d’un optometrista es posaven en una bústia i no tenien cita fins que s’obrien les agendes trimestrals de citacions. En incrementar els professionals, a partir del mes de maig, ja es donava cita directa per ser atesos en un termini d’uns 40 dies. En només 4 mesos, a finals d’agost, el temps d’espera ja s’havia reduït a la meitat i se situava en una mitjana de 20 dies.

També les llistes d’espera d’oftalmologia s’han reduït de manera considerable al llarg d’enguany. En data 1 de gener, l’Hospital Mateu Orfila tenia 1.306 pacients que esperaven per tenir cita amb un especialista, 359 dels quals acumulaven més de 60 dies d’espera. A finals d’agost, la llista d’espera s’havia reduït a menys d’una tercera part i només hi havia 376 pacients que esperaven per tenir cita amb l’oftalmòleg i només 6 amb més de 60 dies.

La millora del Servei passa també per augmentar els recursos a l’abast dels ciutadans i, a partir del proper mes de novembre, es posarà en funcionament una segona consulta d’oftalmologia al Centre de Salut Canal Salat amb la incorporació d’un metge especialista de l’equip, que actualment està en situació de baixa laboral. La nova consulta estarà ubicada al primer pis, just al costat de les que ja hi ha d’oftalmologia i optometrista per agrupar tot el servei en un mateix espai.