torna

Detall de la notícia

Imatge 3076770

El Govern de les Illes Balears resol, amb el nou emissari a Talamanca, un problema històric en l'àmbit mediambiental i en el de la salut

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat avui la platja de Talamanca per comprovar in situ l’estat del nou emissari, que està en funcionament des del passat dia 1 de juliol.
 
Armengol ha manifestat la seva satisfacció davant l’execució d’aquest projecte “amb el qual hem complit amb la paraula donada, fent realitat un emissari llargament reclamat i malgrat la deficiència en la gestió que es va fer d’aquest i altres temes hídrics a l’illa d’Eivissa al llarg de la passada legislatura”.
 
“Des de la voluntat política i la col·laboració institucional amb el Consell Insular d’Eivissa i l’Ajuntament d’Eivissa -ha recordat la presidenta-, i malgrat la manca de recursos públics per part de l’Estat, hem assumit la gestió hídrica a Eivissa amb fermesa i hem donat solució a molts dels problemes amb què ens vàrem trobar i en resoldrem més”.
 
La responsable de l’executiu, que ha aprofitat la visita per agrair la feina eficient de la Conselleria de Medi Ambient i Abaqua en la consecució de les obres d’instal·lació d’un nou emissari a Talamanca, ha ressaltat la necessitat urgent que existia de “donar solució a un problema mediambiental per a aquesta zona emblemàtica de l’illa, les conseqüències del qual han patit els veïns, comerciants i empresaris durant anys”.
 
Francina Armengol ha fet referència també a la voluntat del Govern de donar suport a altres projectes de millora i rehabilitació d’espais d’alt valor ambiental o cultural, amb recursos procedents de l’Impost del Turisme Sostenible, entre els quals ha destacat “dues actuacions a Eivissa, a la badia de Sant Josep i Sant Antoni, i al passeig de Ses Figueretes”.
 
“Aquests projectes mereixen el nostre suport –ha dit– perquè són necessaris, els ciutadans els mereixen i contribuiran a transformar espais, fer-los més amables i més sostenibles també en l’àmbit mediambiental, la qual cosa es traduirà després en una millora de la capacitat de redistribuir la riquesa en què poden contribuir les infraestructures d’Eivissa”.
 
 
Emissari de Talamanca
 
El 28 de juny de 2016 el Consell d’Administració d’Abaqua va declarar l’emergència de les obres de substitució de l’emissari de Talamanca, de la direcció d’obra i del contracte de coordinació de seguretat i salut. A més, en va comanar l’execució immediata a l’entitat pública TRAGSA. Un mes després, complint la legislació, es varen iniciar les obres sota la direcció d’obra de GRADUAL Ingenieros.
 
La infraestructura pot suportar un cabal màxim de 4.000 m3/hora, el doble que l’antic, en previsió de la posada en funcionament de la nova estació depuradora d’aigües residuals d’Eivissa.
 
L’emissari té una longitud de 2.037,84 metres, 1.005 dels quals corresponen al tram terrestre, 597 al tram marí amb perforació horitzontal dirigida i 435,84 al tram marí recolzat sobre el fons, incloent-hi els difusors, que tenen una longitud de 126,7 metres i estan disposats en forma d’Y.
 
Les obres, que hauran durat un any, i que tenen un pressupost estimat de 7,2 milions (IVA exclòs), han comportat també l’embelliment dels carrers i de les zones on s’ha fet feina.