torna

Detall de la notícia

Imatge 3068538

El Govern atorga els Premis Turisme de les Illes Balears 2017

La presidenta Armengol i el vicepresident Barceló lliuren 9 guardons per a persones i projectes compromesos amb un turisme equilibrat i sostenible

La Nit del Turisme s'ha celebrat aquest dimecres coincidint amb la celebració oficial del Dia Mundial del Turisme. La segona edició dels guardons “Premis Turisme de les Illes Balears" de l'any 2017 es va realitzar enguany al Palau de Congressos de Palma. L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i del vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló.


Armengol ha exposat el plantejament del Govern pel que fa a un "nou paradigma turístic" en què aquesta activitat "es presenta com un cercle, on els ciutadans estan al principi i al final, ja que d'ells parteix l'esforç i el talent i a ells ha d'arribar el benefici" del que genera el turisme "com a motor de progrés social".

La presidenta de l'executiu ha explicat que "el resident, tant si es dedica a l'activitat turística com si no, ha de poder veure el turisme com un element que contribueix al seu benestar". Per aquest motiu, ha ressaltat, "quan la redistribució de la riquesa no es produeix com cal, les administracions hem d'actuar" a través de la "política fiscal" creant un Impost del Turisme Sostenible que ajuda a "repartir els guanys que genera el turisme", regulant el lloguer turístic o amb mesures de protecció del patrimoni natural de les Illes.

En el nou model -ha apuntat Armengol- el progrés del turisme "s'ha de reflectir clarament en els sous i en la qualitat de l'ocupació que genera" perquè es pugui "tancar el cercle i retornar als ciutadans i als treballadors l'esforç i el talent" amb que contribueixen a impulsar-ho.

Per la seva banda, Biel Barceló ha explicat que "hi ha un consens mundial que ens indica que hem de decidir entre dues direccions, la direcció del creixement sense límits o la direcció de l'equilibri. El Govern de les Illes Balears ha optat per la direcció de l'equilibri i la contenció". En aquest sentit, ha apuntat que "si volem tenir futur, si volem ser únics, si volem feina tot l'any, hem de ser més sostenibles, i això, ara, significa decréixer a l’estiu i desplaçar turistes cap a l’hivern".
Barceló també ha incidit en la necessitat de redistribuir els beneficis del turisme: "deman que no s’esperi fins el darrer minut per signar el nou conveni col·lectiu, que per fi es faci aquest pas necessari d’augmentar sous i rebaixar la càrrega de feina a nivells d’un país del segle XXI".

En el marc de l’acte, la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, a través de l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), ha atorgat les següents distincions:
- Guardó al Coneixement i a la Recerca Aplicada al Turisme per a la Facultat de Turisme de la UIB;
- Guardó a la millor iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa per a Projecte SeaBasin (iniciativa que lluita contra la contaminació de plàstics a la mar) i Can Musón (finca ecològica a Eivissa);
- Guardó a la Millor Iniciativa de Turisme Sostenible per a la cadena Garden Hotels i el projecte Save Posidònia;
- Guardó al Treball, a l’esforç i a la Dedicació Professional en Turisme per a l’empresari José Luna i al sindicalista Ginés Díez;
- Guardó a l’Experiència Turística per a la Fundació Yannick i Ben Jakober i pel Camí de cavalls.
Amb aquests premis, la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme ha volgut reconèixer les actuacions, en diverses vessants, de persones, empreses i institucions, tant públiques com privades, a favor del turisme, i estimular comportaments professionals i iniciatives que contribueixin a millorar la imatge turística de les Illes Balears i dels seus serveis turístics.

El jurat –conformat per representants de diferents administracions públiques, patronals i d'associacions de la societat civil– ha triat, per unanimitat, un total de nou persones, empreses i institucions. Un total de 36 candidatures s'han presentat a aquesta convocatòria de premis, instaurada de manera permanent i amb caràcter anual.

En la categoria "Coneixement i la recerca aplicats al Turisme" s'ha premiat la Facultat de Turisme de la Universitat de les Illes Balears. El Grau en Turisme de la UIB ha estat considerat el millor d'Espanya durant els darrers dotze anys. En l'àmbit de la recerca, diferents rànquings internacionals situen la UIB com a la segona universitat europea (després de la Universitat de Surrey, al Regne Unit) en índexs d'investigació en l'àrea del turisme a nivell mundial. Durant els 30 anys de vida, la Facultat ha format més de 10.000 estudiants de les Illes balears i ha contribuït indubtablement a millorar la competitivitat del sector, i per extensió, al desenvolupament econòmic i social de les Illes Balears.

Per la seva part, el projecte Seabin i la finca ecològica Can Musón (Eivissa) han rebut el guardó "a la millor iniciativa de responsabilitat social". Seabin és una iniciativa australiana d’investigació i educació que lluita contra la contaminació de plàstics a la mar i du a terme accions educatives. D'altra banda, la finca Can Musón, oberta a turistes i visitants, és un projecte innovador que recupera les tradicions agrícoles eivissenques.

El Playa Garden Hotel & Spa i Save Posidonia Project van ser els guanyadors dels guardons a la millor iniciativa de turisme sostenible pel seu compromís amb la conservació i preservació del patrimoni cultural i natural, en el seu quefer turístic. Mentre que Playa Garden Hotel & Spa destaca per la seva contribució a la preservació del camp mallorquí i el foment de la economia circular; el Save Posidonia Project, iniciativa impulsada pel Patronat de Turisme de Formentera, ho fa per la seva tasca de sensibilització en la importància de protegir la posidònia.

Enguany el guardó al treball, a l'esforç i a la dedicació professional en turisme s'ha atorgat a l'empresari José de Luna Pertiñez i al sindicalista Gines Díez González com a reconeixement de la seva trajectòria dedins Comissions Obrers, exemplaritat professional i esforç.

La Fundació Yannick i Ben Jakober que impulsen el Museu Sa Bassa Blanca i el compromís del Consell de Menorca en la preservació del Camí de Cavalls van ser reconegudes amb el guardó a l'experiència turística com a exemples de propostes singulars que fomenten un avanç pel turisme de les Illes Balears sota criteris de qualitat i de sostenibilitat.