torna

Detall de la notícia

Imatge 3067080

El Govern garanteix que el tancament de dues línies d'Es Murterar no implicarà una pujada del preu de l'electricitat específica per als ciutadans illencs

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat garanteix que el tancament de dues línies d’Es Murterar no implicarà una pujada del preu de l’electricitat específica per als ciutadans illencs. En cas que aquesta mesura suposés un increment de cost, aquest aniria a càrrec del sistema elèctric, i al qual contribueixen tots els consumidors d’electricitat de tot l’Estat. No hi ha mecanisme legal que carregui els sobrecostos a una Comunitat Autònoma concreta, pel fet d’haver pres decisions polítiques damunt el tancament de part d’una central altament contaminant.

El Pla de transició energètica que ha elaborat la Direcció General d’Energia de la Conselleria de Territori, Energia i Movilitat inclou a més del tancament o substitució de centrals, un increment important de renovables del 2 al 10%. Com que a Balears és més econòmic generar amb renovables que amb combustibles fòssils, aquest increment de renovables permet equilibrar els costos i, per tant, evitar un augment de la càrrega al sistema elèctric
.
La Conselleria entén que no és possible que el discurs econòmic justifiqui la continuació d’emissions altament contaminants, no només l’elevat CO2 (el carbó és el combustible que més CO2 emet), sinó també òxids de sofre i de nitrògen.

El Govern de les Illes Balears, com ja s’ha compromès públicament, seguirà treballant per trobar una sortida a les persones treballadores en la central d’Es Murterar. De fet, hi ha un espai de diàleg social específic, la submesa tècnica d’Energia, dins del Pacte per la Competitivitat, l’ocupació de qualitat i el progrés social, que inclou a patronal i sindicats. Aquest òrgan ja ha mantingut les primeres reunions i per part de la Conselleria s’ha demanat a totes les part propostes i aportacions respecte d’aquest tema.