torna

Detall de la notícia

Imatge 3059112

Les Illes Balears incrementaran els fons per invertir en els col·lectius prioritaris de desocupats, després del compromís aconseguit en la Conferència Sectorial d'Ocupació

La 66 Conferència Sectorial d'Ocupació ha acordat la necessitat d'incrementar els fons destinats a Polítiques Actives d'Ocupació. Per a això, les Comunitats Autònomes han remarcat la necessitat d'anar recuperant els nivells d'inversió anteriors a 2011, previs a les retallades de l'Estat en matèria d'ocupació. L'increment de fons, que suposaria prop d'1.000 milions d'euros addicionals, quedarà recollit en la propera Estratègia Espanyola d'Ocupació 2017-2020, si bé s'ha reclamat al Ministeri que concreti els elements per a la fixació de la quantia perquè es pugui tancar de forma consensuada l'Estratègia referida. D'aquesta manera, les Illes Balears confien a incrementar en 50 milions la dotació per dissenyar noves polítiques d'ocupació destinades a desocupats amb majors necessitats.

Balears i altres 9 comunitats (Astúries, Cantàbria, Navarra, Aragó, Catalunya, València, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia) han reclamat també la necessitat d'una millor dotació dels serveis d'ocupació amb un increment de la ràtio de tècnics per aturat per poder dur a terme una atenció més especialitzada i de millor qualitat.

Malgrat el possible increment de fons per a la propera Estratègia d'Ocupació, les deu comunitats autònomes, no comparteixen el diagnòstic del Govern en relació a la situació del mercat de treball, i defensen que quedi reflectit una anàlisi de l'actual situació de precarietat laboral en la qual s'està basant la sortida de la crisi perquè les estratègies que s'acordin parteixin d'una anàlisi precisa de la realitat
actual.

D'altra banda, tal com reclama la Comunitat de Balears des de l'inici de legislatura, la col·laboració amb les agències privades de col·locació deixa de ser un indicador de referència per a la distribució anual dels fons per a Polítiques Actives. D'igual forma, les sancions a aturats perden tot el pes a l'hora de condicionar el repartiment de fons, un aspecte del com s'ha congratulat el conseller Negueruela, ja que aquesta és una altra de les reivindicacions realitzades des d'inicis de la present legislatura; finalment tampoc s'inclou referència alguna a l'execució del xec formació en els objectius a complir per les Comunitats Autònomes per al repartiment dels fons referits.

Repartiment de romanents

En el transcurs de la Conferència Sectorial, s'han repartit els fons corresponents a l'increment establert a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2017 i que en el cas de Balears suposen 2 milions d'euros addicionals als 39 milions que executa el SOIB enguany.
 
Pla Prepara
 
En un altre ordre de coses, les Comunitats autònomes han acordat, en un exercici de responsabilitat i de forma unànime, cedir a l'Estat, temporalment (fins a abril de 2018) i per una única vegada, les competències necessàries perquè el Ministeri d'Ocupació gestioni el pla Prepara de requalificació professional de desocupats de llarga durada. Si bé una recent sentència del Tribunal Constitucional confirma que la gestió d'aquest pla correspon cada autonomia, les Comunitats han cedit aquesta gestió a l'Estat “perquè no es demori ni un dia més la situació generada fa dos mesos, i que ha deixat desprotegits als aturats de llarga durada”, segons ha indicat Negueruela. S'ha acordat que es treballarà en un nou marc d'ajudes que permetrà la compatibilitat de les possibles ajudes amb les rendes que estableixin les diferents Comunitats Autònomes. En tot caso les Illes Balears ha reclamat que es realitzi la reposició de les prestacions i subsidis eliminats en 2012 pel Govern de Mariano Rajoy.