torna

Detall de la notícia

Imatge 3050245

El Ministeri d'Energia veu en positiu la proposta de tancament progressiu des Murterar i el canvi a gas de la central de Maó

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha demanat avui al secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia, una implicació directa de l’Estat per possibilitar que determinades mesures incloses en el Pla de Transició Energètica de les Illes Balears  -com el tancament progressiu dels grups contaminants de les centrals des Murterar i la substitució de combustible a la central de Maó- es facin efectius en els terminis que ha acordat el Govern de les Illes Balears.

El Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital “ha vist amb bons ulls les propostes plantejades respecte de les centrals des Murterar i Maó si els costos econòmics són raonables. Hem quedat emplaçats a una propera reunió el mes d’octubre amb les dades econòmiques tancades”, ha explicat el conseller Marc Pons després de la reunió, en la què el Ministeri també ha confirmat que accepta la proposta alternativa que ha presentat el Govern a l’estesa  des Fornàs, a Eivissa, que evita la línia aèria.

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ja havia tramès amb anterioritat a la Secretaria d’Estat d’Energia el Pla de Transició Energètica de les Illes Balears, que es marca com a objectiu la reducció de les emissions de CO2 (emissions zero el 2050) amb el tancament dels centres de producció més contaminants i la progressiva incorporació de les energies renovables. El pla inclou el tancament progressiu de la central de carbó des Murterar i la substitució del fuel i el gasoil de la central de Maó per gas natural abans de l’any 2020.

“El que cercavem avui  és el vist i plau i la col·laboració del Govern d'Espanya per fer possible una transició energètica amb garanties i la resposta que hem tingut la valorem positivament”, ha explicat el conseller.

El conseller ha recordat que, a banda de tancar els focus més contaminants, el pla inclou també la necessitat d’avançar urgentment en producció de renovables a Balears per tal de reduir emissions i dependència energètica, així com per compensar els possibles sobrecostos derivats del tancament o substitució dels grups més contaminants.

El conseller ha insistit què, respecte des Murterar, el Govern de les Illes Balears té el full de ruta marcat i que passa, a més de pel tancament dels dos primers grups abans de 2020 –amb un pla de recol·locació del personal- també s’han de tancar els altres dos, motiu pel qual l’Estat ha d’estar en la mateixa línia, posicionament que s’ha visualitzat avui en la reunió amb el secretari d’Estat.

“Creiem que no hi pot haver cap impediment si l’Estat també assumeix el compromís de la lluita contra el canvi climàtic a les Illes Balears, on ens marquem com a objectiu les emissions zero en 2050”, ha ressaltat el conseller.

Central de Menorca i segon cable

Respecte de la central de Menorca –que segons el Pla de Transició Energètica del Govern balear ha de substituir el fuel i gasoil per gas natural abans de 2020-, el conseller Pons ha demanat al secretari d’Estat que el Ministeri inclogui el subministrament de gas natural a la central de Maó dins la planificació estatal gasista, per fer possible el canvi a gas natural. En aquesta cas, la resposta del Ministeri ha estat igualment positiva i en la propera reunió del mes d’octubre es presentaran també al Ministeri les dades dels costos econòmics del canvi.

Respecte de Menorca, el secretari d’Estat ha confirmat al conseller que la tramitació del segon cable entre Mallorca i Menorca avança a bon ritme i que la previsió és que les obres puguin iniciar-se ja el proper 2018. En aquest sentit, el conseller ha destacat la importància d’aquesta infraestructura, “una inversió de 78 milions d’euros molt important per millorar la seguretat del subministrament, la integració de renovables i la reducció de la dependència energètica de la central de Maó”.