torna

Detall de la notícia

Imatge 3045876

L'atur cau l'agost un 12,9% en termes interanuals, i deixa les Illes Balears amb 40.351 desocupats

L'afiliació registrada en el mes d'agost ha estat de 560.577 persones, el que representa un augment interanual de 27.045 ocupats més, i una variació del 5,07%. Es tracta de la xifra d'afiliats més elevada de la sèrie històrica en aquest mes, que per primera vegada supera els 560.000 afiliats a l'agost i manté la tendència observada en els mesos anteriors. D'aquesta manera, les Illes Balears continuen presentant un fort ritme de creixement interanual i es mantenen al capdavant en creació d'ocupació a tot Espanya, molt per damunt de les xifres estatals, que presenten un increment interanual mitjà del 3,45%.

Aquest creixement interanual de l'afiliació s'estén a totes les illes: Mallorca (5,1%), Menorca (2,5%), Eivissa (3,6%) i Formentera (3,6%).

En termes intermensuals l'ocupació experimenta, com és habitual aquest mes i a causa del caràcter estacional de l'economia balear, un descens del 0,33% (1.846 persones), una xifra inferior a la mitjana nacional (-0,97%).

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades junt amb el director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha destacat que Balears continua sent l'única Comunitat amb un nivell d'ocupació superior al d'abans de la crisi, amb 52.000 afiliacions més que el 2007 (11%). Una dada, ha apuntat, que contrasta amb la mitjana espanyola, que només ha recuperat la meitat de l'ocupació perduda i continua amb un -4,3%.

D'aquest manera, Balears suma 34 mesos consecutius amb uns increments d'ocupació per damunt del 4% i 19 mesos per damunt del 5%.

Atur

El nombre d'aturats d'agost és de 40.351 persones i Balears és la Comunitat, juntament amb Aragó, on més cau l'atur a respecte l'any anterior. Aquest mes hi ha un 12,6% menys d'aturats que fa un any (5.813 persones), una xifre molt superior a la mitjana nacional, del -8,52%.

Es consolida la tendència interanual de fons, estenent-se el descens de l'atur interanual a totes les illes: Mallorca (-12,4%), Menorca (-11,3%), Eivissa (-14,3%), i Formentera (-27,3%).

D'altra banda, de juliol a agost s'ha donat un repunt del 3,06% en el nombre d'aturats, una tendència aquest mes, i que ha afectat 1.197 persones.

Qualitat de l'Ocupació

Negueruela ha manifestat que tot i que el mercat de treball encara presenta una elevada temporalitat i parcialitat, es comencen a apreciar signes positius. En aquesta línia, la generació neta d'ocupació es continua concentrant a temps complet, dos de cada tres nous contractes són indefinits i la taxa de parcialitat s'ha reduït un 3,5% en els darrers dos anys.

El conseller ha assenyalat, no obstant això, que malgrat certes tendències positives en condicions de feina i creació ocupació, encara hi ha importants elements de precarietat en el mercat de treball que cal reformar. En aquest sentit, ha ressaltat que és moment d'apujar els salaris perquè les dades macroeconòmiques es traslladin a la classe treballadora.

Ministeri d'Ocupació

El titular de treball ha assenyalat que la ministra Fátima Báñez viu en un "món de fantasia" i que més que en "primavera d'ocupació, molts aturats pateixen la tardor de les prestacions", donat que per exemple, a Balears, un 53,6% del l'aturats no reben cap prestació (21.208 persones). En aquest sentit, ha ressaltat que el que cal és més compromís del Ministeri amb les polítiques actives d'ocupació i una reforma del sistema de prestacions en el seu conjunt. Negueruela ha reclamat a la ministra d'Ocupació que restableixi les prestacions i subsidis per a majors de 45 i 52 anys eliminats el 2012 i ha emplaçat a la ministra a treballar i cercar solucions per resoldre el problema que ha creat el Ministeri, amb la paralització del Plan Prepara, i que afecta tants desocupats.