torna

Detall de la notícia

Imatge 3038913

El Govern ajustarà a l'alça la tarifa de l'Impost del turisme sostenible en 2018

El Govern ha anunciat la modificació les tarifes que han d’abonar els visitants que s’allotgen als establiments de les Illes Balears segons l’Impost del turisme sostenible. Aquesta modificació de la Llei 2/2016 es farà a través de la Llei de pressuposts generals de la CAIB 2018, i entrarà en vigor l’1 de gener de l’any vinent, segons han assegurat el vicepresident del Govern i conseller de Turisme Recerca i Innovació, Biel Barceló, i la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera.
La mesura respon a la voluntat del Govern de “potenciar l’equilibri entre l’impacte turístic i l’aportació que realitzen les persones que ens visiten” segons Barceló, qui a més s’ha referit a “l’eina de solidaritat entre visitants i residents” que suposa l’Impost del turisme sostenible.
La nova taula de tarifes segons establiments i categories que entrarà en vigor a partir de 2018 és aquesta:

 
Classes d'establiments turístics
Euros /dia d’estada o fracció
Hotels, hotels de ciutat i hotels apartaments de cinc estrelles, cinc estrelles gran luxe i quatre estrelles superior 4
Hotels, hotels de ciutat i hotels apartaments de quatre estrelles i tres estrelles superior 3
Hotels, hotels de ciutat i hotels apartaments d’una, dues i tres estrelles 2
Apartaments turístics de quatre claus i quatre claus superior 4
Apartaments turístics de tres claus superior 3
Apartaments turístics d’una, dues i tres claus 2
Establiments d’allotjament no residencials d’empreses turisticoresidencials 4
Habitatges turístics de vacances, habitatges objecte de comercialització d’estades turístiques i habitatges objecte de comercialització turística 2
Hotels rurals, agroturismes, hostatgeries i allotjaments de turisme d’interior 2
Hostals, hostals residència, pensions, posades i cases d’hostes, campaments de turisme o càmpings 1
Albergs i refugis 1
Altres establiments o habitatges de caràcter turístic 2
Embarcacions de creuer turístic 2L’altra modificació de la Llei de l’Impost turístic afecta a la meritació de les estades dels creuers. A partir de l’entrada en vigor del canvi legislatiu, hauran de meritar l’Impost tots els creueristes que toquin port de Balears, ja que s’elimina l’exempció de 12 hores que es preveia l’impost.
La consellera Cladera ha xifrat en 120 milions d’euros la quantitat que es podrà arribar a recaptar amb l’Impost turístic l’any 2018, un cop que entri en vigor el canvi de tarifa proposat. Cladera ha destacat que les modificacions proposades “no afecten els mòduls” en què es basen els càlculs del sistema d’estimació objectiva, ni tampoc les bonificacions que s’atorguen per estades en temporada baixa (entre els mesos de novembre i abril) ni per les estades que s’allarguin més enllà de 9 dies de pernoctació ininterrompuda a les Illes.

Justificació de la mesura

El vicepresident del Govern ha destacat “l’acord” que la mesura de l’ajust ha provocat entre els socis de l’Acord de Governabilitat, necessària ja que “mentre a Espanya hi ha 1,5 turistes per cada habitant, a Balears n’arriben a ser 16 per cada resident”. Un fet que obliga a “prendre les mesures adients” per a compensar el possible impacte causat.
Barceló ha recordat que “en el seu moment ja vàrem anunciar que passat el primer any d’aplicació de l’impost, revisaríem el seu funcionament”. I en aquest cas, l’anàlisi del primer any de l’Impost del turisme sostenible ha estat “molt positiu”, amb una “acceptació total entre visitants i residents” que l’accepten amb “normalitat” per que és una mesura que “s’aplica a desenes de destinacions turístiques de tot el món”; i amb un funcionament de la mecànica del tribut “positiva”.
Aquest fet es suma a dues constatacions més, l’augment del percentatge d’ocupació dels establiments, (del 61,6% del maig de 2015 al 70,2% de dos anys després, IBESTAT) i de l’augment de la despesa mitjana diària dels turistes en un 6%, segons dades de COYUNTUR en l’informe del segon trimestre de 2017, per una quantitat de 142,4 euros per persona i dia de despesa diària durant el maig de 2017 a Balears, amb un increment del 4,6% sobre el maig de 2016.
“Les dades indiquen que, enfora de ser perjudicial, l’aplicació de l’Impost turístic ha representat una millora de les xifres d’ocupació i de despesa a Balears”, ha subratllat Barceló.
Cladera ha afirmat que, tenint en compte les xifres del primer any d’aplicació de l’ITS, “aquest ajust no afectarà les decisions de compra dels mercats emissors, ni afectarà el turisme familiar, ja que “els menors de 16 anys contiunuaran estant exempts del pagament de l’impost”.
Una família de quatre membres, amb dos fills menors de 16 anys pagaran entre 56 i 84 euros pel total d’una estada tipus a Balears en temporada alta, d’una setmana de durada, la qual cosa suposa entre un 1,4% i un 2,1% de la despesa mitjana diària d’un visitant a Balears.
Cladera ha volgut posar en valor que la tarifa de l’Impost del turisme sostenible durant el primer any i mig ha estat “la mateixa que va tenir l’ecotaxa fa 16 anys” i que per aquest fet, no suposa un gran inconvenient revisar-la a l’alça ara, tenint en compte que “l’ITS de les Illes Balears continuarà essent en 2018 dels més econòmics de tota Europa”.