torna

Detall de la notícia

Imatge 3032356

La remodelada estació depuradora de Binissalem dóna servei a més de 14.000 habitants

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha visitat les instal·lacions de l’estació depuradora del poble de Binissalem, un cop ha acabat el projecte de remodelació i ampliació. La nova infraestructura duplica el cabal màxim d’aigua que es pot tractar a diari, la qual cosa permetrà donar servei a més de 14.000 habitants dels municipis de Binissalem i Sencelles.
 
Armengol ha explicat que aquesta era “una intervenció molt necessària i llargament reivindicada que resoldrà els problemes que s’han produït en el passat i que, a més, ha servit per netejar la llacuna i recuperar-ne la capacitat”.
 
“Aquest Govern ha apostat des d’un inici per les infraestructures hidràuliques –ha dit la presidenta– i de manera especial pel manteniment de les infraestructures de sanejament en què hem decidit augmentar més d’un 50% la inversió, fins als 83,8 milions d’euros en sis anys. A més, hem impulsat altres accions per cobrir tot el cicle de l’aigua, com ara el Decret de sequera, la posada en marxa de les dessaladores al llarg de l’hivern per contribuir a la recuperació dels aqüífers o destinar una part important de l’Impost del Turisme Sostenible a recuperar i fer noves infraestructures, que és urgent després d’anys de desinversió en aquesta matèria”.
 
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha ressaltat també la inversió que es farà durant la legislatura “pel que fa a la rehabilitació o nova construcció d’infraestructures de sanejament d’aigua, en què s’han invertit ja 37 dels més de 80 milions pressupostats al llarg de la legislatura, i on destaquen projectes rellevants com ara l’emissari de Talamanca, la depuradora de Ferreries o l’emissari de Cala Tarida, a més d’obres que estan en marxa, com la depuradora d’Andratx, Alcúdia i Sant Llorenç i projectes futurs com els de la depuradora de Porreres o Camp de Mar”.
 
 
El gerent de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental, Antoni Garcias, ha participat també en aquesta visita a la nova depuradora, juntament amb el batle de Binissalem, Andreu Villalonga, i el batle de Sencelles, Joan Carles Verd.
 
Remodelació i ampliació de l’EDAR de Binissalem
Amb l’augment de capacitat de la planta, s’incrementa un 120% el cabal màxim d’aigua que es pot tractar, 2.200 m3/dia, quantitat equivalent a una població màxima de 14.667 habitants, mentre que abans només es podia donar servei a una població de 5.000 persones.
 
A la depuradora, que data de 1994, no s’hi havia fet cap intervenció. L’obsolescència i l’antiguitat de les instal·lacions feien necessària aquesta remodelació, que va començar l’abril de 2015 i que ha comportat una inversió de 3.655.269,62 € (amb l’IVA inclòs) dels quals el 50 % han estat cofinançats amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).
 
De les intervencions, cal destacar el tractament biològic nou, que consisteix en dos reactors biològics i dos decantadors secundaris; s’hi inclouen també tots els bombejos de recirculació, purga i seccions complementàries. A més, s’han remodelat alguns edificis de la depuradora, que s’han adaptat per a funcions parcialment diferents, ja que encara es podien aprofitar.
 
Pel que fa a les llacunes, s’han netejat els sediments de fangs que s’ havien dipositats al fons durant aquests vint anys de funcionament i se’ls ha fet el tractament adequat. Aquesta actuació ha permès augmentar la capacitat de les llacunes i millorar-ne l’estat. De l’aigua depurada que s’aboca a les llacunes, una part s’evapora i l’altra s’infiltra.