torna

Detall de la notícia

Imatge 3028336

Enguany els agents de medi ambient han localitzat setze nous nius de milà

La recuperació i l’expansió del milà a Mallorca i Menorca continua sent positiva. Enguany els agents de medi ambient han pogut controlar 44 nius, antics o nous, en els quals hi ha hagut un mínim de 36 parelles. S’han localitzat 16 nius nous, alguns per canvi d’ubicació d’una parella i altres que corresponen a parelles noves o no detectades fins enguany. Estadísticament, i en comparació amb anys anteriors, la població mallorquina de milà pot situar-se per sobre de 85 parelles.
 
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca avalua que la població de les Illes Balears (limitada a Mallorca i Menorca) és de més de 115 parelles reproductores, fet que indica que la recuperació d’aquesta espècie ha estat efectiva.
 
Per això cal mantenir les pràctiques que han donat tan bon resultat: respecte escrupolós a l’espècie (la destrucció d’un milà és un delicte penal), correcció de punts d’electrocució, persecució de casos d’ús de verí i tranquil·litat a la zona de nidificació. Així ho ha subratllat avui el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, a na Burguesa, a Palma, on ha alliberat una milana que havia estat recuperada al Carnatge.
 
Amb la col·laboració entre el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i el Servei d’Agents de Medi Ambient, i el suport material d’Endesa, l’exemplar ha estat anellat (amb marca de lectura a distància) i equipat amb un emissor de seguiment per satèl·lit, que permetrà fer-ne el seguiment i obtenir informació sobre l’ús que faci del territori.
 
Enguany s’han conegut dues o tres baixes per intoxicació (ús clandestí de verins o mort per raticides), que estan en curs d’investigació, i la mort d’un exemplar als aerogeneradors de Maó, a banda de constatar molèsties en els nius.
 
Els agents de medi ambient fan un esforç sistemàtic de localització i control de nius, que, a partir d’enguany, es du a terme per comarques.